Пловдив vs София: Кои спазват най-съвестно мерките срещу китайския вирус?

Щабът рече, че ситуацията е от тежка по-тежка. Както беше супер и ни даваха за пример по цял свят миналата седмица, се оказа, че изведнъж народът е разпасан, учениците му са по-заразни от прилепи и гълъби, а ваксините ги изяде кучето. Повлияни от поредния обрат в оценките на Националния оперативен щаб, Попов и Петканов ще отпразнуват една година и два дни извънредно епидемично положение/обстановка с текст за коронавируса. Защото темата хич не ви е втръснала, нали?

Кои спазват по-съвестно мерките срещу разпространение на заразата?

София: При нас вирусът само ни го донасят – я от чужбина, я от селата. Нямаме друго обяснение как иначе все идва, като по улиците сме толкова западняци и дисциплинирани, че почти 10% ходят с маска. Е, вярно, тя не покрива носа, но ние през носа няма как да се заразим, тъй като с право сме го вирнали нагоре, генерирайки 73% от БВП в страната и плащайки по 1500 евра за квадратен метър къща от кадастрон.

Мием си ръцете и църкаме с безплатния спирт на входовете на търговските обекти, за да се чувстваме много по-сигурни при стоте ръкостискания дневно – все пак този стар ритуал, с който рицарите едно време са се уверявали един другиго, че не са въоръжени, няма как да изоставим.

Но най-спазваме отмяната на мерките. Като отменят нещо и веднага се възползваме – независимо дали ще е да вървим в парк само в едната посока, нямайки как да се върнем по обратния път и трябвайки да се качим на градския транспорт. Или пък вече да може да се наредим хиляди маса народ на етажа с манджите в мола.

Не че ходим много на кръчми, въпреки че ги отвориха. Няма я тръпката да сме 16 човека в нечий дом или пък да сме на “частно парти” и по тъмна доба да се измъкваме от патрулка и екип на телевизия.

Но най-много спазваме зеления коридор за пазаруване сутрин и в 10:31 всичките се натрупваме в супера, за да се уверим, че възрастните глезорани не са изкупили всичко.

Пловдив: Изрядни сме в това отношение. Ричард Лъвското сърце (познат на запад от Рая като Гробаря) лично бие шутове на третокласничките да пускат наргилетата още в 02.00 часа сутринта.

Контрольорите в градския транспорт са си изрязали ноктите с диамантен диск, за да не късат картите на бабите при проверка, а шофьорите пропускат по две спирки, а не обичайната една за късмет, за да не става излишно струпване.

По пазарите е още по-стриктно. На всеки кръгъл час се прави ПСР тест на произволен зеленчук, за да се уверят здравните власти, че не го е налазил домашен прилеп.

На Главната (за вас Шан-з-Елизе) практикувуме тетрис – хиляди пъплят на зиг-заг, за да се докопат да маса на открито, където да обменят слюнка, бира и ботокс, радвайки се на първите ултравиолетови лъчи, пристигащи директно от Китай.

Единствените, пречещи на перфектната дисциплина, са политическите партии, които разпънаха предизборни шатри в центъра на града, а техните представители се смеят истерично и пипат де що мине хуманоид покрай тях. Единствено децата не се притесняват от гледката, а искат от родителите си да им купят билет, за да видят също слоновете и камилите.

Къде първи ще успеят да се ваксинират?

София: Изглежда трудно, защото сме повече, спряха опел-астрите, а останалите ваксини са две – и като вид, и като брой. Но от друга страна ние тука сме все хора от сой, с връзки и въжета по високите етажи на политическия елит. Дефицитните времена са бонус за нас. Те правят ваксината по-апетитна и привлекателна, защото я няма, защото трябва да се уредиш с нея, да се пребориш. Каква файда щеше да има, ако като в чужбината всеки може да отиде до стадион, площад или огромен паркинг, където да има създаден ред и равен достъп? Къде е тръпката в това? 

Затова, докато има една и половина налични дози, софиянецът ще се е ваксинирал най-много. Виж, ако доставят няколко милиона, няма да ни е интересно.

Пловдив: Да, наясно бяхме, че ще се опитате да ни прецакате и няма да получим поне една от двете ваксини, та взехме мерки овреме. Изпратили сме делегации в Байконур, за да договорим Спутник ПЕТ на каква УКВ честота можем да го прихванем, за да не се дупчим излишно, както и в Пекин, за да договорим на тънка цена 400 хиляди прилепа, та да ги изсипем над Античния и да изградим за час-два естествен имунитет, та да се свършва.

План „Б“, ако нещата се прецакат, е да скандираме пред европарламента „Слънце грее, дъжд вали, с Астра Зенека ни надупчи“, за да престанат да ни третират като втора ръка хора и да отпуснат още ваксина, за да станат три.

Вашият коментар