Пловдив vs София: Кой град е по-интересен по време на пандемичната блокада?

Е, какво да се прави – втора седмица поред Попов и Петканов ще сучат актуалната пандемична обстановка. Но днес поне ще е малко по-косвено – покрай затварянето на бизнеси, развлечения и образования, какво може да се прави в двата най-големи града в рамките на позволените дейности (към този час, защото всичко е динамично и никога не се знае)?

Къде има повече неща за правене навън?

София: Тазгодишната блокада не забранява разходките и излизането не е само до аптека, супермаркет или на гости у приятели. Затуй веднага изпъквам с нашите необятни паркове, които засега ще са отворени във всички посоки, а не само в една и като излезеш от другия край да няма как да се върнеш. При оптимално изчисление на маршрута, човек може да излезе днес в Борисовата градина и да я обходи цялата, без да повтаря (много) маршрута си и да излезе чак за президентските избори наесен.

И понеже предугаждам изтъкването на р. Марица като идеално място за усамотяване за хващане на сомче или пазарджишка автомобилна гума, веднага обявявам контра в аванс – в Дружбенското езеро са изсипали дефектните астри зенеки и сега били плували костури по 2 метра. Ловците, които не държат да умъртвяват улова си, а по-скоро изпитват тръпката от дебнене и изчакване, пък могат да влязат по фейсбук групите за изгубени кучета и котета, па да излязат и да ги потърсят, за да помогнат на притеснените стопани.

Сега опразнените паркинги на моловете пък са арена на гонки, дрифтове и осморки с коли, а като пуснат слънце и с мотори. За тези, на които липсват концертите и нощния, съпроводен с музика живот, никой няма да спре да си вземат двулитровка бира, а рестото да занесат на музикантите в подлезите. Използвам трибуната да подсетя Столична община да направи един сайт с обществена поръчка за 100-200 хиляди лева, където да пишат програмата кой музикант в кой подлез ще свири.

Пловдив: Вече имаме опит от предходните десет затваряния и сега ще плуваме в свои води. А то буквално ще плуваме, че заваля, а както дори в София знаете, при нас завали ли, идва ред на собствениците на шхуни и фрегати да покажат майсторлък по пълноводните булеварди.

Друго забавление предлагат хълмовете, където играем на стражари и апаши. Пловдивчани се крият из камънаците, за да играят на шише, а стражарите ги дебнат, за да ги откарат към отрезвителното.

Но пък този времеви отрязък е благоприятен за хората над 110-годишна възраст, за да се разкършат из лидълите, без да им се пречкат нервни бунаци, бързащи да куснат мазна баница преди да отидат на фитнес.

А Марица не е това, което беше. Преди на пролет човек можеше да види как щука души глухарче по бреговете, а сега пробиваме дупки в леда, за да направим тест за антитяло на затлъстял сом, доказвайки, че липсата на движение по време на локдун се отразява на всички.

Къде има повече неща за правене вкъщи?

София: Ще кажете, че навсякъде е еднакво – цялото семейство виси в Интернет, гледа телевизия или пие. И ще сте прави, но търсачите на домашни приключения в столицата отново имат повече опции. Особено новодомците, които през последното 10-летие си взеха имоти с “изглед към Витоша”. Срещу тях неминуемо има по-нова сграда, заела гледката. Обикновено разстоянието е около 5 метра – хем безопасно откъм вирус, хем достатъчно за социализация.

Дали ще е джамбуре, общо гледане на мач или ще си мятат топка – те си решават. А може да си викнат Жоро Игнатов да решат някой спор.

В кварталите с малко по-голяма социална дистанция между жилищните сгради пак не е невъзможно да се правят балконни масовки – миналата година по това време имаше аплодисменти, но това е прекалено умерено за нашия темперамент. Сега предлагам да се излиза, за да се подвикват неща, да се предлагат промени, да се освиркват неприятните работи – абе да се изнесе целият фейсбук от екраните – на терасите. И в София ще е по-интересно, защото ще си говорим с пловдивчани, докато в Пловдив ще си говорите с хора от Асеновград и Кърджали.

Пловдив: Почнахме да боядисваме вече яйцата. В сряда ще украсяваме елхи, а за събота сме оставили плетенето на мартеници. При нас, като културна столица, домашните уъркшопове и пърформанси не могат да бъдат отменени заради бацил.

В неделя ще има масово тричане на домашни любимци по балконите, съпроведено със заря, а за четвъртък сме оставили надпревара с къртачи и хилтита, за да излъчим победител в конкурса „най-палав съсед“.

За другата седмица сме оставили масовото сменяне на летни гуми със зимни, както и правенето на компоти и зелеви сарми. Да сме готови, че зимата блъска неистово по вратите, а то си и е време да идва, ей го дей август.

За автора

Вашият коментар