Под прицел: Пред избори по никое време

Никак не ми се обръща глава към злободневните проблеми. Така приятно съм потънал в миналото. В развитото социалистическо общество. Чета вестници и документи – няма убийства, няма катастрофи, няма бедност, няма природни бедствия, няма болести. Науката побеждава всичко – особено, когато съветските учени са начело на интернационалните екипи от социалистически страни. Само тук-таме по някой сатиричен материал за лоша организация в производството и в снабдяването, но това съвсем миниатюрни петънца на фона на светлото ежедневие. Какво значение има, че в някой магазин скрили току-що докараните каси с луканка, въпреки че нищо и никаква опашка от 28 души в очакване на докарването на колбаси ги е видяла. Важното е, че животът е спокоен, цените ниски, а още повече се спестява от това, че няма къде да си реализираш парите освен в банката. Нищо не може да смути уреденото ежедневие! Чакаш си за нова кола десетина години и междувременно други петнадесетина за апартамент. Живееш и пееш!

Не се напъваш да мислиш за кого ще гласуваш. За всичко те обгрижва Партията майка. Висококвалифицирана номенклатура с дългогодишна практика, защото е започнала да работи за полза роду още от осми-девети клас, се бори със зъби и нокти за уреждането на всички въпроси. Хора с комплексна практическа и научна подготовка. Къде такива сега!? Партията, и нейните организации по места, Окръжните и градските народни съвети, клубовете на ОФ и другите обществено-политически организации са навсякъде. Те отговарят за зареждането с банани по 7 ноември и Нова година; с швепс, бира и Кока-Кола на 9 септември; агнешко по Първи май; ученически униформи за началото на учебната година; тънки найлонови чорапи за трудещите се другарки по всяко време на годината; достатъчно запаси от лигнин в аптеките за техните ежемесечни потребности, произтичащи от половата принадлежност, с която диалектическата сила на природата е дарила женските създания, за да полагат начало на живота. И всичко останало. В името на Партията, която се грижи винаги за всички; бди и е непрекъснато в готовност да задоволи всички потребности и нужди.

Над всички, разбира се, е великият, любим и всесилен Вожд. Въпреки огромните сила и интелект, с които е надарен и които пулсират от всеки жест на тялото, от могъщия овал на олисялата глава, разкриваща още по-ясно могъщия лоб и проницателния взор, той е човек от народа. Той знае най-добре всички негови болки и потребности; винаги казва това, което народът желае да чуе и поради това неговите широки маси винаги ще му се кълнат във вярност, ще се трудят неуморно да строят светлото бъдеще. Той разрешава всичките проблеми и затруднения! Народът го обича и почита и воден от безгранична любов към принципите на демокрацията, се стича пред урните, за да гласува единодушно за единствената и непогрешима Партия!

Навсякъде е толкова хубаво! Навсякъде се строи, хората са усмихнати и убедени в силата на държавата и партийното ръководство. Къде ти сега! Какво ни предлага съвременната обществено икономическа система? Няма вече всемогъщ Съветски съюз има все по-маргинализиращ се Европейски, който едни ваксини няма авторитет и възможности да осигури и разпредели. Добре поне, че на национално и регионално ниво имаме загрижени за съдбата на народа и потребностите му български политици. Такива, каквито отново познават и милеят за неговите болки и въжделения. Този път в капиталистическото общество и действителната (да се надяваме) демократична многопартийна система. Разбира се, за съжаление, намират се и неадекватно подготвени, злобеещи кариеристи, които хулят, плюят и тотално не разбират историческата мисия на това да си народен водач в съвременното общество, върху който е съсредоточена отговорността и тежката задача да преведат страната от кризата към новото светло бъдеще… Или следващата криза.

Само да е живот и здраве. Времето върви и скоро ще стане ясно какъв ще бъде политическият жребий. След националния празник започва кампанията. Идват избори. В неподходящо време, както обикновено.

Архивните снимки са част от колекцията на Пламен Кочев в неговата група във Фейсбук „Акция „Фото Пловдивъ

Вашият коментар