Съвременните жени – вещици, убиващи неродени деца

Вещици! Бяхме забравили историческия смисъл на това определение някъде след края на Светата инквизиция. Приемахме го като художествена измислица за книги и филми, целящи повече да ни развеселят или пък стреснат.

Не съм вярвала, че в 21. век, век на „просперитет“, технологично развитие и привидна демокрация, жените отново ще се чувстват като такива. И ако преди стотици години са ги обвинявали в магьосничество, то сега ги обвиняват заради избора им да родят или не.

Официално в Полша влезе в сила изменение в Конституцията, с което се забраняват всякакъв тип аборти, включително заради непоправими дефекти на плода. Единствените позволени аборти са, ако жената е била изнасилена. Позволяват им поне това.

Тази притискаща политика полага своите основи още през 1993 година, когато църквата чрез натиск върху правителството успява да забрани абортите, освен ако става дума отново за изнасилване или за бременност, която застрашава здравето на майката. През 2015-та политическата консервативна партия „Право и справедливост“ забива още един пирон в ковчега. Сега същата, заедно с Католическата църква, успяха да постигнат заветната си цел.Малко разпространен исторически факт

През 13 век стотина мъже от църковната и светската класа са се събрали на дебат, за да разрешат един дълъг и доста мъчителен за тях спор – има ли жената душа. След дълго обсъждане и скандали, все пак се решило, че жената носи в себе си душа. Решението било взето едва с два гласа мнозинство. Два гласа…

За децата с интелектуални затруднения

Само човек, който не е комуникирал с дете или младеж с интелектуални затруднения, може да каже, че мястото им не е сред нас. Те са едни от най-прекрасните създания на света, изпълнени с добрината, която всички притежаваме изначално. Те обаче са я съхранили, докато ние сме я изоставили някъде по пътя зад нас. Тъне в прахта на миналото.

Докато те са мили, просто така. Без причина, без задкулисни мисли за бъдеща изгода. Не случайно не използвам определението деца с увреждания, защото те не са увредени. Просто мозъкът и тялото им работят по различен начин от нашите.

Апропо, ако ще изтъкваме колко силно модерният свят защитава правото им, нужно е да подчертаем няколко факта. И тъй като съм българка, ще поговорим за социалната политика на България, що се отнася до лица с интелектуални затруднения, защото и у нас разбиранията за тях са крайно сбъркани.

До средата на 90-те, ако жена роди дете с интелектуално затруднение, синдром на Даун или друг вид аномалия, израждащият екип е давал декларация, с която се приканва майката да го изостави в дом за сираци.

Включващото обучение, което позволява на децата със специални образователни потребности да посещават държавни училища, се появява едва през 2002 година. Дотогава в сила е действала Наредба 6, която им отнемала това право, защото според държавата не подлежат на обучение.

Чак в последните години пък родителите на деца и младежи с интелектуални затруднения успяха да се преборят и да им извоюват правото да са застъпници, което им позволява да участват активно в решенията за живота им.

Какъв е проблемът тогава?

Проблемът не е, че съвременната жена, било то в Полша или другаде, иска да убива детето си, ако изследванията покажат, че то е с някакъв вид аномалия. Много майки не биха жертвали рожбата си, въпреки всичко. Биха ѝ дали живот, биха жертвали по-скоро себе си, за да я отгледат в толерантна и разбираща среда. Не това извади по улиците на католическата държава над 400 000 човека – както от женски, така и от мъжки пол.

Проблемът е, че им се налага, и то със закон, какво да правят със собственото си тяло. Отнема им се правото на избор, без значение, че става въпрос за техния живот. Между другото, така се отнема правото на избор не само на дамите, но и на техните съпрузи. Налага се идеологията, че изборът да направиш аборт е незаконен и подлежиш на наказание.

Човек би си помислил, че пандемията ще спре тази многобройна тълпа да защитава правата си, но дори един смъртоносен вирус не може да спре желанието за промяна.

Не са редки случаите, при които и медицински лица са отказвали да извършат аборт заради силно развитата си християнска вяра. Все повече се регистрират данни за болнични администрации, които разпореждат на родилните отделения да отменят всички планувани, преди приемането на промените, процедури по отстраняване на плода.

Явно Светата инквизиция се завърна. „Дръжте вещицата!“ крещи Съдът, без членовете му сами да осъзнават каква тирания прилагат и колко безумни са обясненията им, противоречащи на всички закони за човешки права. Тъмните векове изглеждат все по-близо и по-близо, този път обаче скрити зад маска.

Фотографии: протестните действия от месец октомври

Източник на снимките: Уикепедия

За автора

Вашият коментар