Войната свърши!

От снощи в България забравихме за бойните действия и жертвите в Украйна. Имаме по-важно събитие на дневен ред – арестът на доскорошния премиер Бойко Борисов и още няколко негови приближени. Почти веднага Фейсбук беше „засипан“ с тържествуващи постове, майтапи и други реакции, повечето одобряващи случилото се. Дори министър-председателят Кирил Петков написа „Никой не е над закона!“. Акцията странно съвпадна с посещението на Лаура Кьовеши или по-точно с нейното заминаване.

Кой обаче е законът, при положение, че към момента обвинението не е ясно? Заявеното действие поради спешност (или както беше юридическия термин), ако е свързано с жалба от 10 декември изглежда твърде съмнително. Ако действията са свързани с разследване на Европейската прокуратура, би трябвало да протичат по друг начин. Процедурата има значение, защото българското общество очаква промяна.

Ако тя се извършва с мутренско-силовашки задкулисни похвати, реставрация на полицейщината и при неясни обвинения в нарушаване на права и процесуален ред – какво се променя?!

Да не говорим, че официалното съобщение на МВР включи арестуване на Менда Стоянова, която се оказа необезпокоявана в дома си.

Сега остава справедливото възмущение на поддръжниците на ГЕРБ, което очевидно ще се изрази в протести на жълтите павета, да бъде разпиляно с полицейски произвол между колоните на архитектурните мастодонти от социалистическия период на бул. Дондуков. Така приемствеността от 9 септември 1944 година насам, пък и преди това, ще бъде пълна.

Кой разумен и мислещ човек харесва такава промяна? По всичко личи, че това е поредно активно мероприятие, чиято цел вероятно след време ще се изясни, но дотогава всичко ще е пито – платено, а в България знаем кой плаща сметката. Никога не са управляващите. Вече се тиражират мнения, че акцията е организирана, за да се отклони вниманието на хората от растящата инфлация и най-вече тихомълком да се окаже военна помощ на Украйна, която рискува да ни въвлече във войната.

Каквито и да са действителните причини, не може и не бива хората да стоят в неведение за тях. Управляващите са ДЛЪЖНИ да действат на светло. Иначе и на малките деца е ясно, че през над десетилетното управление на ГЕРБ на национално и продължаващото в голяма част все още на местно ниво са нарушавани правила и закони. Че са правени злоупотреби с еврофондове. Не трябва да се забравя обаче, че политическите сили, които бяха алтернатива на управлението на ГЕРБ през тези години, имаха даже по-тежки прегрешения и една от тях в момента е във властта.

Промяна не се извършва със старите кадри и методи! Аз няма да ходя в София на протест, но изразявам категоричното си несъгласие със станалото и особено по начина, по който протича. Оправданието винаги и за всичко е, че Иван Гешев е разтворил широк чадър в прикриване на незаконните практики, но ако се върнем назад във времето, ще видим, че голяма част от главните прокурори са били трън в очите на управляващите.

Демократичното общество и разделението на властите обаче предопределят решението на такива проблеми. За да става това, законите трябва да се спазват; моралът също има значение. Докато има среднощни арести със съмнителни обвинения, престижът на българската държавна и правораздавателна система ще бъде силно разклатен.

Вашият коментар