Време е Пловдив да каже сбогом на влака за Карлово

Една от съвременните грозотии на Пловдив, стояща като гнойна пъпка на лицето на древния и вечен град, без съмнение е настоящият „пешеходен“ мост над река Марица. Неслучайно пиша в кавички пешеходен, тъй като и в моловете хората се разхождат, но не с цел да се насладят на гледка, а за да пазаруват.

Консервата, която с обич през годините съм маркирал като „пътническия влак за Карлово“, винаги е оправдавала съществуването си като място, даващо хляб на хората, работещи в магазините над моста. Железен аргумент, гледайки на нещата при свършен факт и доволно малоумен като изначална концепция.

В нормалните държави, имащи в пределите си по-специфични градове, какъвто е случаят с Пловдив, правят всичко по силите си, за да покажат блясъка му от всяка възможна локация, дори и на места, където такъв липсва.

В случая Пловдив имаше прекрасен пешеходен мост над Марица, който към днешна дата е обгърнат в ламарини и който, на практика, не е мост, а пешеходна пътека между магазини.

Не знам дали мога да нарека това, което боде очите на гражданите повече от десетилетие, слабоумие, некадърност, кичозност или откровена тъпота, за това оставям на читателите да изберат подходяща дума.

След като вече стана ясно, че Община Пловдив възнамерява да си върне собствеността върху моста, буквално подскочих от радост, но също толкова рязко се приземих, размишлявайки, че е напълно възможно целта на занятието да бъде не премахване на грозотията и превръщането на същия в красиво и атрактивно място за разходки, а запазване на настоящото положение с цел генериране на приходи от търговска дейност за градския бюджет.

Силно се надявам подобно решение да не влиза в плановете на градските управници, тъй като сергии и магазини има и може да има навсякъде, но нека някой да пробва да преброи колко точно пешеходни моста има на територията на Пловдив. Предполагам, че ще е „трудна“ задача. И то в град, който се стреми да развива туризъм и да е привлекателен за чужденците.

Убеден съм, че гледката към моста едва ли кара сърцата и душите на туристите, а и на самите пловдивчани, да пърхат от възхита, както и че същата би им навяла романтични и естестически усещания.

На практика Пловдив отдавна няма пешеходен мост. А какво по-хубаво от това, при премахване на това ламаринено недоразумение, той да бъде озеленен, да се сложат красиви пейки и подходящо осветление? Да има едно или две кафенета, с подходящ музикален фон, които да добавят уют и романтика в обстановката?

Вярно е, че градската хазна има нужда от приходи, но е далеч по-важно емблематичните за Пловдив места да имат подходящ вид, с който да се гордеем, а подобно решение без съмнение би направило града ни още по-привлекателно място за туризъм.  

За автора

Коментари (6)

 1. Не, че подкрепям какво има на моста сега, но не знам дали автора е запознат какъв долен пазар беше този мост преди да го направят консервна кутия 🙂

  Отговор
 2. Напълно съм съгласен. Да го превърнат в парк, технологията вече я има. Ще е нещо което до момента го няма в България. Пазара спокойно може да се премести на друго място.

  Отговор
 3. Пълна грозотия – като наредени един до друг строителни фургони. Има световни образци, откъдето може да се взаимства идея!

  Отговор
 4. Супер си е. Като го не искате, да го преместим на неделния пазар в Димитровград!
  Точно ще си паснат ламарините.

  Отговор
 5. Идеята е добра, но трябва да е закрит. Че при тези ветрове ще стане чудо.

  Отговор

Вашият коментар