Всичко, от което се нуждаем, е любов!

На днешната дата преди 40 години светът загуби един от най-великите творци в историята на музиката. Легендарният Джон Ленън, превърнал сe в годините в символ за милиони хора, живеещи както с неговата музика, така и с посланията му за мир и хармония между народите.

Много е изписано за Ленън, много и ще се изпише. Фронтменът на легендарната ливърпулска четворка, променила не само музиката, но и начина за възприемане на света на няколко поколения, е убит на 8 декември 1980 година пред дома си в Ню Йорк, на връщане от звукозаписно студио. С това умира и мечтата на хората по целия свят най-великата рок група в историята на музиката някой ден да се събере отново.

И докато за смъртта му, за неговия убиец, както и за личния му живот продължава да се говори и до момента, то истинските ценители на неговото и на останалите трима великани творчество, предпочитат да си го спомнят с това, което им е дал. А то може да се охарактеризира само с една дума – Любов!

Да, Бийтълс без съмнение е групата, преобърнала представите за музиката в началото на 60-те години, когато Джон, Пол, Джордж и Ринго започват своя път от подземията на „Кавърн клуб“, преминават през хаотичния и бунтарски Хамбург, за да превземат по-късно сърцата и душите на меломаните в родната си Англия, САЩ и в целия свят.

Четирите момчета, запленени от звучащия рок на Чък Бери, Литъл Ричард, Фатс Домино и Елвис Пресли, успяват не просто да окупират челните места във всички възможни музикални класации по света, но и да наложат свой собствен стил музика, която и до днес провокира следващите поколения музиканти и творци.

Обявената за най-успешна банда на ХХ век и до този момент продължава да бъде и най-продаваната група в историята на музиката. Това признание за музикално явление, съществувало по-малко от 10 години, само доказва влиянието и силата на тяхното творчество. „Бийтълманията“, която обхваща света през 60-те, достига до такива размери, че през 1965 година те са удостоени с Ордените на Британската империя, а през 1969 година именно Ленън връща своя орден, изразявайки несъгласието си с подкрепата на Великобритания за американските военни действия във Виетнам.

И докато голямата част от музикалните банди през годините са имали ясно изразена водеща фигура, то именно събрания талант на четиримата от Мърси, имащи по-късно и успешни самостоятелни кариери, ги прави недостижими за останалите.

Без съмнение приятелското съперничество между Джон и Пол през годините е било така нужното зрънце мотивация за великите песни, които „бръмбарите“ оставиха след себе си.

А Ленън, със специфичното си чувство за хумор, социалната си ангажираност и невъзможността да бъде вкаран в някаква общоприета рамка, се превръща с годините не просто в един от бийтълсите, но и в глас на онези сред нас, искащи светът да бъде едно по-добро място.

Едва ли има човек, който да не е чувал поне веднъж в живота си две от най-великите музикални произведения, създавани някога – „Представи си“ и „Всичко, от което се нуждаеш, е любов“.

Е, Джон, ти ни даде достатъчно любов. Сега на нас ни остава единствено да си представим и да вярваме, че наистина е възможно светът да бъде друг.

Happy Xmas (War Is Over)

Вашият коментар