Ядрен физик пише книга за юбилея на Пловдивския университет

Пловдивският университет се появява на бял свят през 1961 година, като Висш педагогически институт по природо-математически науки, с ректор професор Живко Ламбрев и заместник доцент Тодор Василев. През 72-а излиза указ на Държавния съвет, с който висшето учебно заведение се преименува на ПУ „Паисий Хилендарски“. Не случайно за патрон се избира авторът на „История Славянобългарска“. Той е еталон на родната просвета и вечен водач на духовността.

През 2021-а университетът чества 60 години от създаването си. Освен в Пловдив, има филиали в Смолян и Кърджали. По случай юбилея един от най-отличителните професори, преподавали в него – Никола Балабанов, ще издаде книга, за да почете историята на школата. Тя ще събира в едно предишните три заглавия, които е написал, отново за ПУ – „Пловдивският университет – мечти и реалности”, „Парчета от спомени за ПУ” и сборник със спомени за отминали комични моменти и шеги в университета.

Проф. Балабанов е ядрен физик и започва да работи в „Паисий Хилендарски“ още от първия ден на основаването му през 61-а. Прекарва в аулите цели 51 лета. Той е първият асистент, назначен на щат от ръководството. Заемал е и длъжността ректор в периода 1989 – 1993 година.

Проф. дфн Никола Петков Балабанов завършва Атомна физика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Защитава кандидатска дисертация по физико-математически науки и докторска дисертация по физически науки. Зад гърба си има над 30 публикувани книги, статии в различни медийни издания. Той е редактор и на алманаха за 50-годишнината на университета.

„Идеята ми е да обърна реда на трите заглавия. Първо ще е историческата част от „Мечти и реалности“, после ще са спомените, а накрая закачките. Творбата ще носи заглавието „Моята Алма-матер“, защото университетът наистина е мястото, захранващо моята духовност.

Нямам претенции, че мога да съпернича с официалните издания. Книгата ще е едно скромно допълнение към тях“, споделя проф. Никола Балабанов.

„Моята Алма-матер“ ще излезе в стотина екземпляра и ще е бутикова. Половината бройки ще бъдат раздадени на катедрите в университета, а останалата половина в библиотеките и читалищата в града. Амбицията на професора не е свързана с комерсиалните продажби, а по-скоро да се превърне в образователен елемент, който ще напомня за историята на ПУ и през бъдещите поколения.

„Няма да влизам в книжарниците, не това е целта ми. И един човек да се намери, който да прочете книгата, е достатъчно. Важното е да напомним за забравените и заобиколени професори“, допълва Никола Балабанов.

Към текста в изданието ще са добавени и архивни снимки, които той е правил през годините или са взети от вестника на Пловдивския университет, в който професорът все още списва.

За автора

Вашият коментар