Защо народът отново отсвири „сини“ и „червени“

Има хора, които живеят в някакъв техен си свят, съставен от розови облаци, еднорози и тук-там някоя гъбка, предимно халюциногенна. По моему важна съставна част от тях са представителите на така наречените класически десни и леви политически сили в България.

За тях времето сякаш е спряло, а вярата им в собствената правота надминава с обиколки възможностите на здравия разум. Същите продължават да си мислят, че светът се върти около тях, като това е далеч по-видимо при завиващите вдясно, отколкото при опърпаната столетница.

Но, ред по ред.

Резултатите от проведените парламентарни избори на 14 ноември показаха, че общият брой гласували за БСП и Демократична България едва успяват да съберат нужния минимум хора за четворка белот. Защо е така? Дали българинът е прост (чук-чук вдясно) или е забогатял и станал безчувствен (бам-бам вляво)? Едва ли. По-скоро отдавна хората, населяващи територията от 111 хиляди квадратни километра, са се научили, по трудния начин за съжаление, да бъдат цинично практични и да не обръщат внимание на високопарни словоизлияния, нямащи нищо общо с дневния им ред.

Да погледнем първо Левицата, тъй като за Десните има далеч повече какво да се каже.

Мумии. С поведение на мумии. Оставям настрана факта, че голяма част от електората на социалистите се смалява с времето по логични причини, следвайки законите на природата. Ще пренебрегна и това, че истерията с коронавируса определено влияе на избирателите на столетницата да се престрашат да отидат до урните. Дори и това, че същият този електорат, поне една част от него, е хал хабер на темата как да гласува с машини, съответно и това го отказва от вот.

Това са фактори, но не най-важните за трагичния „червен“ резултат.

Ръководството на въпросната лява представителка на населението де факто не е мръднало поведенчески от времената на „Кой ще ни даде париии?!“. Възторжен патос в думите за светлото бъдеще, загриженост и сълза за миналото и преклонение към строителите на социалистическа България. И това се повтаря непрекъснато. Че то дори да си социалист, ще ти иде да се гръмнеш.

И още. Пленуми, комитети, национални съвети, органи и не знам какви още партийни структури, които нищо чудно да са повече на брой от самите избиратели.

А младите социалисти са натикани някъде в ъгъла, традиционно, все едно БСП е на фронта и ги пази в резерв. Видно е, че и те се опънаха след поредния провал, искайки оставките на ръководството. Оставка дойде, но тя едва ли ще реши кардиналното неразбиране на думата „обновяване“, тъй като при Столетницата явно изповядват девиза „Бъдещето е на младите, но настоящото е наше“. Изнервената Корнелия Нинова най-накрая изплю камъчето, споменавайки индиректно за предателство от страна на президента, облагодетелстващо новата партия победител „Продължаваме промяната“. Вопълът беше свързан с факта, че част от даваните гласове за „червените“ са отишли в посока на спечелилите, но дълбоко се съмнявам, че причините за това могат да бъдат разбрани на „Позитано“. А нищо чудно при едни следващи избори социалистите да мерят сили с до неотдавнашната си съпартийка Мая Манолова за гласовете на някой пенсионерски клуб.

Ами пуснете няколко млади хора в ръководните си редици, бре! Ама под млади не това, което вие разбирате, сиреч под 80 години, а хора във възрастовата група 20-40 години. Малко да свежнете! Вярно, може да се окажат вагабонти и хулигани, ама то при вас вече ги няма тези, които можеха да нахокват и да намалят поведение.

При дясното такъв проблем не стои. Дори напротив. Масово млади хора пълнят редиците на демократичното обединение, при това немалка част от тях грамотни, културни и образовани. Само че това както плюсове, на практика носи със себе си и своите големи минуси. Не възрастта, а себичността, егото, надменността и липсата на адекватно разбиране за нуждите, притесненията и очакванията на хората в страната докараха за пореден път потресаващ резултат за демократите.

Причините са окоизваждащи, стига някой от десните мъдреци да поиска да извади главата си от пясъка. А явно такова желание няма, тъй като предварително поставените разделителни линии, при това по изключително нервни за обществото теми, беше ясно и на малките деца до какво ще доведат.

Когато твърдиш, че Ганя е прост, защото не иска да се ваксинира (изключвайки, че може пък да е умен и да изчаква), съответно Ганя (80% неваксиниран) решава, че няма да пусне своя глас за умните.

Когато те смущава фактът, че Ганя не иска да мисли първо като европеец, а после като българин, съответно го набедиш за неграмотен, русофил, нацист и друго по избор, то Какво прави Ганя? Не гласува за напредничавите.

Когато Ганя е гладен, уплашен за бъдещето, не знае дали няма да го съкратят от работа, защото не е ваксиниран, чуди се как ще изкара зимата, поради вдигащите се непрестанно цени, но не спираш да му говориш за превземането на Росенец, нуждата от смяна на главния прокурор и реформа в съдебната система, Ганя избира да гласува за някой, който говори за актуалните проблеми от битието му. Ганя знае, че акцентите на демократите са важни неща и не е против тях, но първо иска да се нахрани и да се успокои.

Когато Ганя не иска да го занимават непрестанно с теми за мигранти, истанбулски конвенции и BLM, защото и без това има достатъчно дертове на главата, но поради това е обвинен за назадничав и недемократичен, то Ганя не пуска бюлетина за прозорливите и напредничавите.

И така нататък, и така нататък.

Как пък на никой вдясно, при наличието на достатъчно грамотни, културни и знаещи хора, не му мина през акъла, че кето хляба могат да си го купят не повече от 6-7% от българите!

Оп, така де, то колко гласуваха за десните?

И докато „Ганя“, който всъщност представлява на практика огромната част от българския народ, без значение дали на някой му харесва или не, не престане да бъде поучаван и обиждан, той няма да гласува за така нареченото дясно.

Ще го схване ли някой това?

Ако сега се състави правителство, дано най-накрая доживеем и това да се случи, двата бивши полюса вероятно ще имат възможност да демонстрират промяна в поведението и посланията си. В противен случай на следващите избори и Луна ще ги изпревари.

Не вярвате? Питайте лидерите на бившето патриотично трио.

П.С. На водещата снимка виждате смеещи се млади хора, които не сочат никого с пръст, излъчват позитивна енергия и не живеят в миналото.

За автора

Вашият коментар