Защо общината глобява собствените си кадри?

Днес се наблюдава оживление на службите по паркиране и репатриране в района на РТЦ – Пловдив и нагоре по Дановия хълм към Драматичния театър и разположените надолу жилищни и търговски обекти. Масово се поставят стикери фишове за неправилно паркиране. Дори е вкаран т. нар. „паяк“, чието опериране е доста трудно в такова тясно пространство. Аз също съм от потърпевшите. Още вчера ми бе залепен стикер за неправилно паркиране на място, което ползвам от поне пет години. Беше ясно, че или има сигнал за това, че колата пречи на някого (аз я паркирам точно там, именно защото най-малко пречи на другите водачи), или промени в установения ред. Днес имах случай да попадна в разгара на акцията. На въпрос към един от полицейските служители, който се оказа същият, залепил стикер и на моята кола предния ден, защо се извъшва всичко това и то на място без знак за забрана на паркирането, бе обяснено, че независимо от факта, че автомобилите, които достигат до там имат пропуск, вече няма да може да се паркира по тази улица и така единственото място остава малкото паркингче зад сградата на Телевизията.

Със сигурност нужда от вкарване на доста безразборното паркиране в ред на това място има. Напълно нормална гледка там са автомобили, покачени на тротоара, паркирали редом до други, а на посочения малък паркинг те се нареждат по на два, понякога и три реда. До голяма степен обаче това бе наложено от самите общински власти, които в края на 2019 година забраниха да се паркира покрай сградата на Радио „Пловдив“ и по цялото протежение на ул. Найден Геров“ от страната на заведението в подножието на хълма. Хората, които разполагат с пропуски в района са или живущи, или притежатели на търговски обекти, или служители на общината, а също на други свързани с нея институции като Драматичния театър. Ясно е, че тези, които живеят и имат бизнес не могат да бъдат лишени от достъп с автомобил. Въпросът е защо общината глобява собствените си кадри? Нима не може да се спусне съответна заповед. Строго погледнато пропуските за паркиране в момента са изтекли и се изчаква тяхното подновяване. Ако обаче те не са валидни, защо служителите на бариерата допускат влизането с коли на своите колеги? Получава се интересен казус. Институцията, призвана да се грижи за доброто качество на живот на гражданите, създава неудобства на собствените си служители. Как такива хора да са мотивирани и да изпълняват съвестно задълженията си? Естествено никой не е длъжен да осигури най-комфортните условия на придвижване на всички, но редно би било да има комуникация. Ако тя е нарушена за нещо толкова дребно, изискващо просто създаване на организация, не зависи от финансиране или от външна намеса, какво можем да очакваме за разрешаване на далеч по-сериозни въпроси?

Самият полицейски служител беше в неведение поради каква причина той и колегите му са изпратени да санкционират хора, за които паркирането на тези места отдавна е част от ежедневието. Това ми сподели същият няколко часа по-късно, когато аз отново минах по ул. „Найден Геров“ и той все още беше там – в доста неприятна ситуация, защото му се беше наложило да отговаря на въпроси на немалко на брой засегнати и възмутени водачи. А щом за служителя на реда остава неясно каква е причинно-следствената връзка, какво повече може да се коментира освен, че такова поведение и отношение към гражданите напомня за едни отминали ( очевидно не безвъзвратно) времена от близкото минало.

Трудно е да се повярва, че общината иска по този начин да напълни изпразнилата се в кризата хазна. Ако е така, просто повече няма смисъл от поставяне на каквито и да било въпроси пред нейните представители. Като цяло придвижването с обществен транспорт би следвало да се толерира, но какво положително се е случило в пловдивския в последно време? Автобусите са тесни, нередовни и нерядко препълнени. Във време на пандемия! По никакъв начин за нерешените транспортни проблеми вината не трябва да се хвърля на настоящата администрация, която ги получи в наследство. Но все пак? Пандемия, пандемия, но измина повече от година.

А че горе на тепето цари или цареше (ще видим) доста свободно интерпретиране на правилници, наредби и закони, касаещи паркирането, няма спор. От Драматичния театър даже са опънали верига, с която да ограничат паркирането пред техния служебен вход. Културният институт трябва да си върши работата, но колко ли хора са се спънали, паднали и пострадали от това неочаквано препятствие, намиращо се точно насред подхода към върха на хълма след изкачването на стълбището откъм Главната улица.

Ред безспорно трябва да има, както и да се започне от някъде. Но със сигурност има по-удачни начини, отколкото да задължаваш колегите си да плащат глоби, след като самата институция им е издала пропуски и те са паркирали на тези места в продължение на години. Това нововъведение подозрително съвпада със завършването на голямата сграда, разположена на няколко нива, някогашна Фабрика „Дяков“, а сега бъдещ хотел. По нея се работи от няколко години и единствените паркоместа, които такава голяма сграда може да ползва са пет–шест по горната ул. „Ангел Букорещлиев“, където ще е главният вход и откъм посочената ул. „Н. Геров“, където е изграден подземен паркинг. Достъпът до този обект ще промени значително съществуващото положение, но отново не става ясно защо в името на нечии лични и професионални интереси се нарушават тези на други хора?

Вашият коментар