Чакат троен ръст в близките години на наетите млади хора в Outsourcing сектора (ВИДЕО)

В момента наетите хора в Outsourcing сектора в пловдивско са около 3000 души, а в близките години тази цифра може да нарасне почти тройно – до 9000 души. Прогнозата направи Георги Стоев от Industry Watch, ден преди най-голямата аутсорсинг конференция в страната, която ще се проведе именно в Пловдив. Като цяло в страната заетите от този сектор са около 25 000 души и целта на този форум е всички засегнати страни да се срещнат и да обсъдят проблемите си и начина за тяхното решаване.

Пловдив и като цяло България са едно чудесно място за компании, които искат да си „аутсорснат“ някаква дейност – тук имаме много качествени кадри на сравнително ниско за техните стандарти заплащане, което обаче е добро за България, коментираха още икономистите. Освен големи компании, които да идват тук има и друг модел на аутсорсване – амбициозни млади хора, които да създават собствени компании и те да поемат част от работата на партньори от Европа или света, обясни Стоев.

Той добави, че по този начин те могат да се издържат, а в последствие и да бъдат продадени на чужда компания. Подобен – макар и не точно такъв – е примерът с българската IT-компания Телерик, която преди седмица бе продадена за над 260 млн. долара. Тези неща трябва да се показват по медиите, това са примерите, с които да запазим младите хора в България – а не само да се показват катастрофи, кризи и подобни негативни новини, смята Георги Стоев.

На 30 октомври в Новотел Пловдив ще се проведе голяма Outsourcing конференция с участие на много лектори от различни сфери. Подробности за конференцията, както и регистрация може да си направите от този линк.

Георги Стоев и Андрей Узунов застанаха пред камерата на Медиакафе, за да разкажат малко повече за сектора и за предстоящата конференция:

За автора

Вашият коментар