Ученици от Пловдив на трето място в състезание за креативни умения

Възпитаниците на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ строиха кули на Varna Spaghetti Tоwer

Второто издание на Националното състезание за креативни умения Varna Spaghetti Tоwer, организирано по идея на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ към Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ събра ученици от  десет професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия от Варна, Шумен, Бургас, Пловдив, Кърджали, Перник и студенти от специалностите Архитектура“ и „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет.

Да провокира знания, творчество, стремеж към нещо различно, към нови умения, а не към стандартното, което се изучава в професионалните гимназии по строителство. Това беше основната идея на Националното състезание Varna Spaghetti Tower. Тази година състезанието е част от проявите, посветени на 20-годишнината на специалност „Строителство на сгради и съоръжения“.

Според регламента участниците трябва да построят кули, които да отговарят на няколко критерия – височина, стабилност, икономичност и атрактивност.

На първо място се класира отбор 3 на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Колю Фичето“ в Бургас. Отборът построи най-високата кула от цели 149 см. и грабна наградата на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.Второто място беше присъдено на отбор 2 на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, гр. Шумен.

На трето място се класира отбор 2 на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“, гр. Пловдив.

Журито присъди и няколко специални награди, осигурени от областното представителство на  Камарата на строителите в България (КСБ) и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Варна (КИИП). Наградата на КСБ за най-устойчива кула получи отбор 2 на Професионалната гимназии по архитектура, строителство и геодезия „Кольо Фичето“ в Бургас. Наградите на КИИП отидоха при отборите на Професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия в Бургас, Шумен и Варна.

В съпътстващата програма на състезанието бяха включени поредица от лекции, свързани с конструирането, съпротивлението при различните видове материали и устойчивото строителство в дигитална среда.

Сред приоритетите в работата на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ са съвместните проекти с учениците от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, защото те са бъдещите възпитаници на специалностите „Архитектура“, „Строителство на сгради и съоръжения“, „Пожарна безопасност и защита на населението“.

За автора

Вашият коментар