Огромен интерес към ментори от Силициевата долина в Пловдив (СНИМКИ)

Български център за предприемачество (BEC) доведе водещи ментори от Силициевата долина за среща с предприемачи от българската ИТ индустрия

Срещата за представяне на Българския център за предприемачество на новата организация ВЕС, създадена от успешни американски предприемачи от Силициевата долина, които имат интерес към България се проведе вчера в Дома на културата под тепетата. 

Събитието започна в 17 часа при изключителен интерес, препълнена зала с млада аудитория и множество правостоящи.  

Лекторите, водещи имена от Силициевата долина, историческо място в Калифорния, където е създаден първият компютърен чип и от където започват кариерите на хора като Бил Гейтс, Стийв Джобс и Марк Цукербърг бяха представени от българката Лили Друмева-O’Райли, модератор на срещата. На президиума в залата бяха Норман Винарски –  водещо име в изкуствения интелект. Президент на SRI Ventures, както и на гласовия асистент Siri, купен от Apple през 2010 г.

Автор на книга-бестселър, по която се обучават студенти от Станфорд. Майкъл Марвин – човекът,  развил повече от 100 технологични компании,  водещо име на Tech Valley, еквивалента на Силициевата долина в Ню Йорк. Джейми Уилямс – професионален футболист, звезда на Super Bowl, който след прекарана травма решава рязко да промени кариерата си. Създава успешна филмова компания Ymotion и става известен сценарист и режисьор. Участва и във филма на Оливър Стоун „Any Given Sunday“. Същевременно развива и множество технологични компании и става успешен предприемач и декан на университет в Мериленд.

 

Лари Бийл – водачът на групата и основател на фондация Inter Culture, която финансира проекта. Лари работи в Силициевата долина още от самото ѝ създаване през 60-те години. Той инвестира парите на първите хай тек милионери. Познава исторически личности и е автор на учебник по финанси. Сред лекторите в срещата са и трима от най- успешните българи в Долината. Богомил Балански – завършил MBA в Университета Станфорд и постигнал забележителна кариера в VMware. Дафина Тончева – партньор в един от най-големите инвестиционни фондове US Venture Partners. Завършила MBA в Станфорд. Васил Терзиев –  познато и популярно име в ИТ сектора като основателя на Telerik. Създател на един от най-успешните български технологични бизнеси. 

Лили Друмева-O’Райли благодари на домакините от Дома на културата, на община Пловдив за партньорството и подкрепата за осъществяването на срещата, чиято цел е да бъде поставено начало, с което да се създаде устойчива връзка между менторите от Силициевата долина и българските предприемачи.

Вашият коментар