Пловдив застана зад Тимишоара и Краков в европейските IT дестинации (СНИМКИ и ВИДЕО)

България влезе в топ 3 на световните аутсорсинг дестинации, а Пловдив е новата притегателна точка за изнасяне на бизнес

Другите градове ще черпят опит от Пловдив, за да развият своя потенциал

Най-новата европейска дестинация в IT бранша се нарича Пловдив. Градът под тепетата влезе в Европейската класация, като третия най-бързо развиващ се град за аутосрсинг след Краков и Тимишоара, като за 1 година страната ни се е изкачила с 11 пункта. Поляците са първи, а румънците са втори в тази „надпревара“, която изключва столиците. Това стана ясно след представените цифри на втората конференция „Аутсоринг дестинация България“ провела се в Пловдив вчера. 

Тя бе отрита официално от президента на България Росен Плевнелиев, който сподели, че софтуерната индустрия вече формира 1.74% от БВП на страната ни, а за последните 10 години приходите на ИТ компаниите са отбелязали ръст от 600%.  Той допълни, че от няколко фирми за последните години в града вече има над 80 малки и големи компании, които търпят развитие всеки месец и се надява през 2016-та тази бройка да се удвои. Тези факти бяха потвърдени и от директорите на нови компании, като Виктор Билянски (Scele Focus) и Виктор Атанасов (programista) по време на форума. 

По думите на Плевнелиев Пловдив се е превърнал в индустриален център на България със своите изградени мрежи от индустриални зони, като в областта живеят и работят близо 1 милион човека, а това вече е явна конкуренция на София. 

Градът има и добре развита образователна система с над 40 000 студенти и ще бъде Европейска столица на културата 2019 г., посочи държавният глава пред близо 300 човека в Новотел Пловдив. 

Конференцията се проведе в 3 панела, като в първия бяха представени мненията на Аутсорсинг асоцияциите, втория бе за най-бързо развиващите се IT фирми, а третия представи мнението на образоватлените институции и перспективите пред младите хора.

Основният организатор в лицето на Георги Стоев от Industry Watch потвърди посочените цифри, че веднага поне 5000 служители може да започнат работа в различни фирми. Но всичко зависи от качеството, което се предлага на пазара в лицето на младите хора. Очакванията според специалистите са в следващите пет години броят на заетите в този бранш под Тепетата да скочи до 10 000.

Важна точка за развитие бе и пазара на офис площи, които да задоволят нуждите на IT бизнеса под тепетата. В момента се изгражда навият Офис парк Пловдив, който ще бъде с капицет за 5000 работни места. Бъдещето на индустрията е извън София, в градовете с концентрация на университетски центрове, с добре образовани млади хора. „Пловдив е първият български град, който абсолютно целенасочено се развива в тази насока“, сподели Мартин Драгоев. 

За автора

Вашият коментар