Трябва да се търсят алтернативни форми на образование на работна ръка, бизнесът може да помага (ВИДЕО)

Липсата на достатъчен брой и достатъчно качествено образовани квалифицирани кадри е един от основните проблеми пред това да бъдат привличани нови големи или средни инвеститори в България. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Предизвикателствата пред развитието на Пловдив и региона“, организирана от Института за пазарна икономика – И.П.И. В нея участваха икономисти от организацията, служители от общински администрации, както и много представители на местния бизнес. Предимствата, които България има като бизнес дестинация – възможност за по-ниско заплащане, по-ниски данъци и др. изчезват, когато ти не можеш изобщо да започнеш бизнеса си, ако нямаш квалифицирана работна ръка, смятат специалистите.

Някои от фирмите споделиха опит, че сами са се свързали с университети и подготвят кадри директно от 3 и 4 курс. Общото мнение обаче е, че висшите училища в страната и конкретно в региона не подготвят достатъчно добри специалисти, които да са готови за пазара.

Проблемите с липсата на кадри са в цялата страна, но в региони с повече инвестиции и повече търсене на работна ръка, си личат повече – какъвто е примерът с Пловдив, коментира след края на дискусията Петър Ганев от И.П.И. Решението е да се търсят алтернативни методи за образование, добавя той, като смята, че инвеститорите също могат да помагат.

Пловдив е един добър пример за развитието на бизнеса, на заетост, на работни места и на инвестиции, добави Ганев. В града и региона почти са достигнати предкризисните нива, смята още той. Ето какво казаха Петър Ганев и Георги Стоев пред Медиакафе:

Вашият коментар