Game jam под тепетата или как се яхва вълна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Plovdiv Game Jam 2017 събра на едно място програмисти, графични дизайнери, художници и ентусиасти, които създадоха игрови прототипи на тема „Waves” 

За по-малко от 48 часа геймъри в Пловдив отново се впуснаха в създаването на компютърни и бордови игри

Победители тази година в категория компютърна игра са отборът Rocket Launcher Dolphins с играта играта Persistence

Бордова игра беше спечелена от Dramatic Day Winners с играта Elemental Waves

За поредна година Game Jam премина през града под тепетата, като цунами или като един истински тайфун, който идва, събаря мераците на всички простосмъртни ентусиасти, вдига ги високо във въздуха и ги задържа на гребена на вълната някъде около 48 часа. А те, зарибените по компютърните игри я яхват, обяздват я и не я оставят пости до следващия януари. Защо ли? Защото това са геймъри, които живеят с вълната, сами си я създават и сами правят разрушения, които не касаят хората около тях. Е да от време на време се събуждат, за да поживят в реалния свят, но в повечето случаи той е скучен и се връщат обратно там, където им харесва повече.

Всъщност ураганът Game Jam 4 в Пловдив бе в пъти по-опасен и изтребващ всичко по пътя си и до което се докоснеше. Беше по-мощен от предишните му две появявания, може би заради факта, че си намери правилното място, на което да се разбие с целия си арсенал от програмисти, графични дизайнери, художници и любители, които без да се познават бяха изхвърлени директно в голямата АУЛА на ТУ София – филиал Пловдив.

След бързо групиране на всичките над 80 участници в отбори, геймърите се заеха с екипно създаване на компютърни и бордови игри, подкрепени от мощта на гигантите в бранша Cooolbox, SiteGround, Gameloft Bulgaria, Microsoft Bulgaria и Programistа.

Световният гейм уикенд започна с петъчна среща на лектори с всички участници, които чуха няколко интересни лекции и беседи за това как най-лесно да се програмира игра, кои са новите тенденции в индустрията, както и мотивиращи workshop-и, които показаха безценни съвети на запалените тийнеджъри. 

В крайна сметка общият брой на включилите се отбори бе точно 16, като 15 от тях бяха за настолни игри и една за бордова игра, която логично спечели и първото място на състезанието в своята категория. Останалите претенденти обаче показаха сила, вола, характер и най-вече идеи, които направиха може би най-силният Game Jam досега. Тази година само един от отборите участници не бе довършил идеята си докрай, а излезлият да демонстрира проекта призна поражението на екипа си. Затова пък публиката го аплодира най-много от всички за смелостта му, като момчето си тръгна от сцената с широка усмивка.

Друг от участниците – победителят от миналата година отбор „Шизо Комедия“ бе също част от тридневния гейм уикенd. Момчетата показаха джентълменство към останалите отбори и сами се отказаха от състезателния принцип за крайното гласуване. Тимът на ексцентричния геймър Любомир Григоров и   неговия колега Александър Атанасов показа още веднъж, че качествата на местната IT общност, една част от която се развива Hackafe, никак не е за подценяване. 

Преминаването на препятствия от морски, радио- и електромагнитни вълни, придобиване на свръхсили, зомбита, русалки, животни и чудовища, включително Айнщайн, Никола Тесла и Милко Калайджиев бяха малка част от елементите в игрите, на които заложиха с фантазията и чувството си за хумор състезателите. Технологиите, с които се разработиха прототипите, са Unity 3D, Unreal Engine, SDL, Javascript, WebGl, RPG maker и др.

В крайна сметка победител стана отборът на Rocket Launcher Dolphins, които събраха най-много от гласовете на участниците и гостите за играта си „Persistence“. Тя впечатли с оригинален дизайн на симпатична лисица с махмурлук, оставена на самотен остров след тежък запой. Бесни вълни заливат острова и лисицата трябва да използва различни материали около нея, за да построи кула и да се спаси от вълните. Оригиналната идея точно отговаряща на темата на Game Jam и доста добре сплотен колектив, който се запознава на самото събитие. Отборът е съставен от ученикът от Строителната гимназия Ивайло, двама студенти дизайнери Диди и Цецо, Дани и Ицо – също програмисти и говорителя на екипа Митко. 

„Според мен спечелихме защото ни беше приятно да работим заедно и вярвахме в успеха. Не успяхме да си изкараме всички неща, които си бяхме планирали. Направихме лисица на самотен остров, а тя трябваше да си направи подслон на него, но вълните й пречат. Целта на играча е да направи голяма кула от различни неща, които морето изхвърля“, разказа ентусиазирания Митко пред камерата на mediacafe.bg

Вижте победелите от Gam Jam 4 само пред младежкия портал:

Plovdiv Game Jam е част от Global Game Jam – най-голямото събитие за разработка на игри в света. Всяка година темата на състезанието се пази в тайна до последния момент и е една и съща за всички участници по целия свят. 

Събитието предложи и интересни лекции от представители на компании с богат опит в гейм индустрията. Популяризация на VR проект с 0 лева и възможности за индустрията са само част от темите, които дискутираха  участниците с лекторите Нед Недялков, Стоян Николов, Виктория Викторова, Борис Стоянов, Виктор Кетипов, Петър Димитров, Николай Узунов, Георги Динчев, Колорадо Старк и Димитър Цапрев. Водещ на събитието беше стриймърът Константин Кънев, по-известен като NoThx.

В България, през 2017 година събитието се проведе в още четири града – София, Бургас, Варна и Габрово. Следващото издание на инициативата ще бъде в началото на 2018 година. 

Видео с най-малкият участник, ученик от ОУ „Душо Хаджидеков“, може да видите тук:

  • Повече за Game Jam през 2015-та година може да видите ТУК
  • СНИМКИ и ВИДЕО от 2015-та година може да видите ТУК
  • СНИМКИ от 2014-та вижте ТУК

За автора

Вашият коментар