Купувачите на имоти в Пловдив отделят по 70 000 евро за жилище

43% от запитванията са за тристайни апартаменти, коментираха експерти по време на бизнес закуска на Imoti.net в града под тепетата 

Бюджетът на купувачите на имоти в Пловдив се е повишил през деветмесечието на годината, като инвестицията в покупка на жилище достига до 70 000 евро. Това обобщиха брокери на недвижими имоти по време на бизнес закуската на Imoti.net в града под тепетата, която се състоя на 23 октомври. „Средната цена на жилище в центъра на Пловдив е 854 евро на кв. м, в кв. „Кършияка“ достига до 827 евро на кв. м, в кв. „Смирненски“ доближава 708 евро на кв.м. Цената на кв. м в „Кючук Париж“ е 691 евро, а в „Тракия“ – 667 евро“, отчете брокерът на недвижими имоти Мирослав Язов.  

Въпреки по-високия бюджет, който домакинствата трябва да отделят за покупка на жилище, през деветмесечието на 2018 г. в Пловдив има ръст на сделките с близо 2% спрямо същия период през миналата година. Купувачите са от цялата страна, като често има и такива от Украйна и Молдова, а 43% от запитванията към агенциите на недвижими имоти са за тристайни апартаменти. Все повече хора се възползват от ипотечен кредит за закупуване на жилище – около 34%, като средният размер на банковия заем е 80 000 лв. Най-голямо е търсенето на имоти в кв. „Смирненски“, в близост до индустриалната зона. В този район преобладаващ е българският инвеститорски интерес. 

„Пловдив се оказва и изключително привлекателен за дигиталните номади, които в крак със световните тенденции избират да работят от вкъщи. Това обяснява и увеличението на дяла на жилищното строителство в града за сметка на офисните пространства“, коментират експертите.  

Голям интерес има и към инвестирането в имоти за краткосрочно отдаване, който според брокерите се дължи на туристическия поток към Европейската столица на културата. Наемът на такова жилище варира между 30 и 60 лв. за нощувка, а този тип предприемачество се превръща в изключително доходоносна дейност за собствениците. 

Все повече семейства предпочитат да притежават и имот извън големия град, като търсенето на вили в близост до Пловдив е засилено. Популярни са къщите в с. Дълго поле и с. Строево, където купувачите от региона избират да прекарват уикендите си.  

Бизнес закуската на Imoti.net в Пловдив е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора. През 2017 година Imoti.net, който е част от Investor Media Group, обнови дизайна и функционалността си, с което направи още една крачка напред в разграничаването между качествените и некачествените обяви за имоти.

Мисията на сайта е да подкрепя коректните участници в имотния бизнес, така че потребителите на техните услуги да могат да правят правилен избор в свой интерес по всяко време. В полза на потребителите Imoti.net стартира и поредицата „Доверен брокер“ със съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти.

Вашият коментар