Пловдивски ученици с второ място в състезание за кративни умения

Първото  национално състезание за креативни умения Varna Spaghetti Tоwer, организирано по идея на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ към Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ се проведе през уикенда във Варна.

То събра ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от Варна, Добрич, Шумен, Пловдив и Велико Търново и студенти от специалностите Архитектура“ и „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет в опит да провокира креативното им мислене в проектиране и изграждане на кули от… спагети.

Varna Spaghetti Tоwer бе предизвикателство, както за участниците, така и за организаторите, защото в контекста на случилото се в последните дни във Варна, нямаше  много поводи за усмивки и забавление. Имаше повод обаче още по-сериозно да се работи в посока на устойчиво строителство и възпитание на младото поколение в тази философия, защото независимо дали се строят кули от спагети или домове, важното и е те да са безопасни и устойчиви.

Според регламента участниците трябваше да построят кули, които да отговарят на няколко критерия – височина, стабилност, икономичност и атрактивност.

На първо място се класира отбор 1 на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Васил Левски“ във Варна. Второто място беше присъдено на отбор 1 на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“, гр. Пловдив. На трето място се класира отборът на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия във Велико Търново.

Журито присъди и две специални награди, осигурени от областното представителство на  Камарата на строителите в България. Наградите „Две дози креативност“ и „Икономично строителство“ спечелиха отборите на Професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия в Шумен и в Добрич.

Varna Spaghetti Tоwer беше организирано с подкрепата на „Планекс“ ООД, „Савимекс“ ЕООД, „Дивес пласт“,„Експрес-жур“ ЕООД и Камарата на строителите в България, клон Варна. Медийни партньори на събитието бяха БНТ2, Телевизия „Черно море“ и вестник „Строител“.

Амбицията на катедрата е състезанието да се превърне в ежегодно и да увлече в мисията си повече млади хора.

За автора

Вашият коментар