„Млад предприемач“ не е само пари, а идея (ВИДЕО)

„Млад предприемач 2014“ приключи или по-точно казано – приключи за всички онези, които в главата им кънтеше звука от монетите. Повечето от бъдещите предприемачи не успяха да се качат на сцената на призьорите в Новотел Пловдив на 27-ми януари, все пак наградите бяха само за 4-ма. 

Но според нас не това е най-важното. 

Явлението „Млад предприемач“ тепърва стартира за една част от младежите, които вярват в идеята си, защото това, което получават някои от тях е един сравнително мотивиращ старт за някакво начало.

Парите естествено са скромни, но някак си не това е най-важното. Важно е как ще успееш да продадеш идеята си, как ще се представиш пред сравнително многообразното жури (съставено от представители на Общината, различни фондации, журналисти, директори, преподаватели и най-вече бизнесмени и предприемачи) и да не се отказваш. Това е! 

Пресен пример е победителката от 5-то издание на конкурса – Невена Начева, която четири поредни години се бореше идеята ѝ да изплува сред победителите. Най-важното е, че не се отказа и на петата година убеди журито, че популацията на пчелите е също толкова важна, колко опаковането на подаръците, езиковите центрове и танцовите школи, които всяка година направо заливат общинския конкурс. Но всяка една идея е важна и значима сама по себе си, както всеки един престрашил се да разкрие бизнес начинанията си.

Победителите от 2013-та година

Това, което заслужаваше вниманието тази година е един сравнително интересен и иновативен проeкт – мобилно приложение за безплатно известяване. Идеята е на пловдивчанина Кристиан Смиленов и двама негови приятели – Александър Коларски и Борис Минев, които учат, живеят и работят в София.

За 3 години Кристиaн успява да се издигне до старши специалист в една от най-успешните компании в България „Telerik“, а  неговите колеги също са програмисти в големи престижни компании.

23-годишният младеж завършва ОМГ „Акад. Кирил Попов“ и се озовава в София, където заедно с двамата свои колеги развива мобилното приложение „Jеy“, което вече се е насочило към пазарите в Англия.

Приложението Jey Assist известява потребителите за намаленията в любимите им модни магазини. Чрез него, модните брандове могат да ангажират своите клиенти използвайки различни интерактивни приложения например анкети или томболи. Също така то предоставя възможност за ангажиране на потребителите въз основа на тяхното местоположение в магазина, използвайки най-новите технологии от IT индустрията. Приложението Jey Assist може да бъде свалено както за Android, така и за iOS и за момента работи само за град София.

Освен за модата, младежите имат желание да развият платформата и за други индустрии.

Кристиан взе престижната награда на радио-групата Communicorp за безплатна реклама. Ето какво сподели той веднага след награждаването на конкурса „Млад предприемач„:

Повече за самото приложение Jey може да разберете на следните адреси:

СНИМКИ и интервюта от 6-то издание на конкурса можете да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар