Млади предприемачи от Школата по мениджмънт към ОДК с проект за малък бизнес „Цвете на изненадата“

Възпитаници на Школата по мениджмънт към ОДК са разработили впечатляващ проект за малък бизнес в областта на цветарството. За него съобщиха директорът на детския комплекс Атанас Куртенков и ръководителят на школата Огнян Димитров. Проектът се нарича „Цвете на изненадата“, а неговите автори са абитуриентите от Търговската гимназия Стоянка Талатинова, Кристина Томова и Александър Граматиков, завършили преди броени дни и Школата по мениджмънт към Общински детски комплекс.  

Младите предприемачи предвиждат развитие на малък бизнес, основан на направата на специална капсула от почвено-торфена смес. В нея се поставят семена от различни растения и докато се развие цветето тази капсула е запечатана. Затова и проектът е наречен „Цвете на изненадата“.  Учениците са разработили бизнес план с подробна икономическа част. 7100 лв. са нужни, за да стартира този бизнес – изчислената печалба се равнява на 18 000 лв.  „Производството“ на мострите капсули се извършва в Биотехнологическата лаборатория на ОДК, консуртантска помощ на младите хора са оказали преподаватели от Катедрата по цветарство на Аграрния университет.

Школата помениджмънт, която Огнян Дмитров развива в ОДК формира успешни млади мениджъри  години наред. Учениците участват в множество състезания и инициативи на национално и международно ниво като „Банките в действие“, „КСМИ Виртуално предприятие“, „Иновационен лагер“, „Финансов лагер“, „Зелено предприемачество“, „Социално отговорен бизнес“. Немалка част от тях са включени в програма „Учебна компания“ и разработват свой малък бизнес на базата на креативни идеи, правейки своите първи стъпки в предприемачеството.

Младите предприемачи от школата към ОДК тази година се представят с блестящи защити както в Националния конкурс „Изгряващи звезди“, така и в организирания от Община Пловдив конкурс „Най-добър млад предприемач“. Шестото издание на „Най-добър млад предприемач“ бележи изключителен ръст в активността и креативността на младите хора, посочи кметът на район „Централен“ Георги Титюков.

За автора

Вашият коментар