Огромен интерес за срещата със създателя на проекта Melissa в Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Още един важен момент от развитието на екосистемата в Пловдив се състоя в пространството на Biz Labs вчера

Успели и начинаещи предприемачи или хора, които просто им беше любопитно да научат повече относно успешно предприемачество в България, станаха част от срещата на RISK – Сдружение „Развитие на Иновативни Стартиращи Компании“. Срещата бе открита от домакините от Start it Smart Стоян Найденов и Иван Джеферов при изключителен интерес. Младите хора в залата стояха даже и в коридорите пред помещението, за да чуят какво ще споделят специалните гости на събитието Startup Week Europe Plovdiv, което е добър факт за повишението внимание към тези събития. Факт е и, че в Пловдив трудно може да се намери голяма зала за конференции от този тип, която да събере всички желаещи бъдещи предприемачи на едно място. 

„Пловдив не е само град за културни мероприятия„, заяви бившият зам.-кмет в ресор „Култура“ и настоящ такъв по „Образование и туризъм“ Стефан Стоянов. Той спря вниманието си на украинската фирма Speed Flow, която ще премести главния си офис, заедно с 50 служители и техните семейства в Пловдив, не само поради благоприятния климат, но и и сходството в културата на двете държави и факта, че екоклимата  в града и региона бързо се увеличава. 

20-годишният Любомир Янчев, създател на Melissa Climate, сподели своя предприемачески път от първия си ден, като собственик на компания оценена доста високо на IT пазар в повече от 5 страни. Младият и изключително талантлив програмист разказа как от една идея за автоматизиране – от типа voice command – изобретил Melissa Climate, което позволява климатикът ви да се включи на подходяща температура преди да сте се прибрали вкъщи.

Той и екипът му са направили истински бум в индустрията, а с това statup идеята им придобива широка популярност. Смелчагата, който 15 години тренира таекуондо и калява духа си от малък се вслушва в съвета на своя треньор да създаде въпросното приложение, и макар първоначално неопитен, не се е притеснява да търси спонсори за своята идея.

„Продадох идеята си за една вечер на четирима свои приятели за по 90 лева, като ги „излъгах“, че до месец ще имат приложението в ръката си. Като усетих парите в ръката си нещо ми светна, че в тази идея  има много хляб и започнах да мисля по нея, като се стигна до момента да седна на тежка маса за преговори с много големи инвеститори“, разказа пред аудиторията в Biz Labs Любо.

Поверието „който търси намира“ се е оказало напълно вярно в неговия случай, защото стартъпът е един от най-успешните в страната, започнат от нула. Вижте рекламното видеото на прокета:

След вдъхновението от историята за Melissa, имахме възможност да чуем историите и съветите на двама други успешни предприемачи – Дилян Димитров от Eleven Startup Accelerator и Румен Илиев от LAUNCHub. Двамата споделиха как става финансирането на стартъпи чрез техните фондове и проведоха дискусия базирана на въпроси от публиката.

На въпроса „защо главно спонсорират бизнеси в ИТ сферата, те отговориха, че „в това сме специализирани, но разбира се приемаме и други идеи“. България е една от водещите европейски страни, в които предприемачеството се развива с такава пара и все повече български ИТ компании намират чуждестранен пазар, и все повече стартъпи възникват из цялата страна. Румен отбеляза, че

„Все по-трудно е да се направи стартъп, защото на много места пазарът е пренаситен“

и „..с повече четене и следене на това какво се случва обаче идеята за успешен стартъп ще дойде…“.

Румен и Дилян завършиха дискусията си с поканата:

„Тропайте и вратите ще ви се отворят“

За автора

Вашият коментар