ВИДЕО: Децата могат да се учат от грешките си, а не да получават Слаб (2)

Как действа едно общество, как се случват пазарните отношения между хора или между организации, какви са основите на икономиката на практика – тези неща рядко (или никога не) се учат в училище. Освен, че са много полезни за децата обаче, трупането на тези знания се оказва, че може да бъде много забавно и приятно. Това доказва курса на „Предприемачът като откривател“ на фондация „Бауерзакс“ и Икономическа библиотека – Пловдив.

Десетки гимназисти посещават безплатния курс, който се провежда в Хакафе на ул. „Отец Паисий“. Учениците не слушат уроци – макар и да получават насоки от лектори – а участват сами в различни игри, обвързани с икономиката. За няколко часа самите те се превръщат в предприемачи – правят сделки, договорености с конкуренти, надпреварват се едни с други, за да постигнат успех. А когато не успеят – се учат от грешките си.

„В училище, когато се провалиш резултатът е „Слаб (2)“. В нашия курс провалът е начин да научиш нещо ново. Те са начин да се придобива ново знание и не искаме нашите курсисти да се страхуват от провали в бизнеса или живота“, разказа икономистът Георги Стоев – един от организаторите на курса.

„Игрите и казусите са голяма част от курса, в който учениците достигат до изводите сами за себе си“, добавя Весислав Илиев.

Вижте как изглежда реално един учебен курс от поредицата „Предприемачът като откривател“:

За автора

Вашият коментар