Родителите – крачка назад, децата взимат решения (СНИМКИ)

7-годишната Никол Стоева проведе първия си курс насочен към свои връстници „Умения за бъдещето“

Предизвикателството не бе никакъв проблем за второкласничката, която водеше умело целия процес повече от час и половина пред погледа на близо 100 възрастни във втория ден на Нощ Пловдив 

„Днес децата сами взимат решения. Те определено ще го направят по-добре от всички вас, защото са деца. Имат повече опит в игрите и могат да взимат по-смели и добри решения“, с тези думи 7-годишната Никол Стоева провокира част от възрастните хора в Конюшните на Царя, да оставят малките бъдещи предприемачи да се впуснат в предизвикателствата, които им беше приготвила.

С помощта на Весислав и Мани, Никол бе подготвила 3 игри по време на Нощта на музеите и галериите, с които над 40 деца се забавляваха и най-важното е, че ставаха част от една предприемаческа среда, която се изгражда точно в тези години. Малкият лектор представи няколко от любимите си игри, като всички те бяха свързани с мислене и креативност, а други с това да умееш да влезеш в бизнес среда и да продадеш, това, което си направил.

Докато родителите бяха насядали по масите в Конюшните Никол, като пчеличка сновеше вече по всички групи и стриктно даваше указания за първата игра, която само с няколко спагети и маршмелоу трябваше да направят кула, като задържат сладкият бонбон на върха на пирамидата. Оказа се, че това не е никак трудна задача за малките бъдещи предприемачи. Към близо 10-те групи се присъединиха и няколко възрастни – Валя и Иван от Limacon, които трябваше да се състезават с децата, а Никол да провери тезата си, че децата са по-находчиви от тях.

Двамата лимаконци с усмивка се наредиха до конкурентите си и приеха сериозно предизвикателството, а на Иван не му бе никак трудно да влезе бързо в час имайки предвид, че дъщеричката му е именно на тази възраст, в която бяха и другите участници.

„Практиката показва, че децата възприемат много по-добре, когато им преподава тяхен връстник, като на група от 9-годишни заниманията им води 12 годишно дете, а на такива от 12 години примерно 15-годишно. Тогава те възприемат много по-добре, а знанията им остават запечатани в съзнанието им“, сподели икономистът и основател на курса Георги Стоев.

„Едно от най-ценните неща е да дадем възможност на децата да се развиват сами. Когато разберат, че имат конкурентна среда те сами ще започнат да свалят или вдигат цените на своите услуги, а това ще направи пазарът по приемлив за всички останали“, сподели Весислав Илиев, който е ментор и организатор на курсът за ученици „Предприемачът като откривател“. Той и екипът му виждат в това развитие на най-важните умения за бъдещето, както и усвояване на силни морални основи при взимане на решения и представяне на заобикалящия го свят като място пълно с възможности. Екипът на фондацията, смята още че грешките ще научат най-малките на устойчивост и бързина, а това ще рефлектира положително в по-зряла възраст, като ще увеличи увереността им в собствените сили и ще им даде по-голям оптимизъм.

От тази година Фондация Бауерзакс започва и два курса за най-малките – „Алфа откривател“ за деца от 6 до 9 години и „Z иноватори“, в които пък може да се включат тийнеджъри от от 10 до 13 години. Повече информация за мотивационните начинания може да намерите в страницата им – Откриватели ТУК.

 

Вашият коментар