Доза настроение от Южна Франция с вината на Gerard Bertrand

Страстта към виното е наследствена. За да се получи добро вино е нужно търпение, умение и любов

 

Преди няколко дни в пловдивския Новотел, в зала „Бендида“ се проведе дегустация на френски вина, доставени от най-добрата изба за 2010. Сигурно ви е интересно кои са вината, получили престижното отличие? Около петдесетината присъстващи имаха уникалния шанс първи да се насладят на едно от най-старите шампанизирани вина, произвеждани в Европа. Главен виновник за това удоволствие беше фирма Ситекс – официален вносител на вината, произведени от избата на Жерар Бертран.

 

Кой е мосьо Бертран ? Едва десетгодишен той наследява от баща си страстта към гроздовия еликсир. Любовта към лозята и грижата за реколтата стават главни приоритети на малкия Жерар. Тук трябва да споменем, че Жорж Бертран наистина е пионер. Той е един истински мечтател в Лангедок – историческа област в Южна Франция, която е била част от Римската империя. През не чак толкова далечната 1970 г. са необходими доза въображение, ентусиазъм и нотка лудост, за да се създадат една голяма част от прекрасните вина, които сега са известни под марката Gerard Bertrand. Съвсем скоро те ще се появят и на родния пазар.

 

Целта на Жорж Бертран била да научи своя син Жерар не само на винарското ноу-хау, но и на шоу-хау, или иначе казано – как да овладее начина на комуникация така че да не прекали с обсебването, както и да не е дистанциран повече от колкото е необходимо. Защото, както казва старата мъдрост – хубавото вино може да сътвори много повече чудеса, отколкото църква пълна със светии. Тук някак естествено стигаме до думичката „баланс“. Така могат да бъдат анонсирани вината произведени от фамилия Бертран – балансирани, уникални и запомнящи се.

 

Жерар Бертран е участвал активно в производството на виното още от съвсем ранна възраст. Той търпеливо е изучил всички тънкости – като се започне от прибирането на гроздето, съхранението и обработката на зърната, и се стигне до преговорите с търговците. Този университет на живота, тази упорита работа, но също така страст и радост, изградили характера на Жерар. Те му дават сили дори и след смъртта на баща му през 1987 г. да следва пътя, начертан от него.

 

В началото опора и вдъхновение са неговата сестра и майка му Женевиев. Не след дълго предприемчивият и прекрасно обучен младеж доизгражда винарската изба така, както искал да я види неговият баща. Резултатът от всичко това са вина от висок клас, без компромис по целия път на производството – от избора на сорта до бутилирането и съхранението. Хубавото е, че много от тези вина са в количества, достатъчни да задоволят изискванията на търговците, така че до потребителя да достигне само най-доброто вино.

 

И все пак – кой е човекът зад марката? Той е вечно млад, бивш ръгбист, с буйна къдрава коса и пенлив, заразяващ смях. Жерар Бертран проповядва традиционното френско Евангелие на тероар при производството на вино, но в същото време ръководи работата си по модерен начин. Пример – реколтата се прибира само след във фенолна зрялост, и само след лабораторни анализи на гроздовите полифеноли.
Какво представляват вината на Жерар Бертран като вкус? Накратко, те са близо до безупречния плодов аромат, с достатъчно регионален характер, за да се открояват от тълпата. Богата гама е в състояние да задоволи всеки вкус.

 

Ако и останалите винарни във Франция влагат толкова любов в работата си, колкото Жерар Бертран, то те изобщо не трябва да се страхуват от конкуренцията.
Снимки: mediacafe.bg

mediacafe.bg
– Даниел Данаилов

За автора