Европа стяга примката около Google

Европейските регулаторни органи не са доволни от политиката за защита на личните данни на потребителите на Google, предават световните агенции. Френската национална комисия по информационни технологии вече публикува списък с нареждания, които интернет гигантът трябва да изпълни. Ако той не направи нужните корекции в срок от четири месеца, рискува по-сериозно разследване и дори санкции. Препоръките са подкрепени от регулаторите на 24 от 27-те страни членки на ЕС и от представителите на Хърватия и Лихтенщайн.

Изабел Фалке – Пиеротин – един от водещите европейски експерти в областта на защита на личните данни твърди, че потребителите не са сигурни за какво точно се използва информацията, която предоставят в мрежата. Той е убеден, че голяма част от тези потребители се опасяват за сигурността на своите лични данни в интернет.

Най-голямото притеснение на регулаторите е практиката на интернет гиганта да комбинира личните данни на потребителите от всичките си услуги, които предоставя. Регулаторните органи изискват от Google да направи по-ясни уведомления за потребителите за това каква информация събира и как ще бъде използвана тя. Сред другите изисквания е поясняване и на методите на събиране на данните. Една от най-важните препоръки е изричното искане на разрешение от потребителите, преди интернет гигантът да комбинира данните им на едно място.

 

За автора

Вашият коментар