Фабрика за идеи произведе 4 вдъхновяващи проекта

4 вдъхновяващи проекта за социално предприемачество създаде инициативата "Фабрика за идеи" в Пловдив. Те бяха презентирани днес в Градския дом на културата "Борис Христов" от екипите, работили по тях. "Фабрика за идеи" търсеше хора с новаторски идеи, които да подпомогнат различна социална група, която се нуждае от решаване на специфичен проект. 6 екипа получиха своите предизвикателства за социална промяна в Пловдив, като 5 от тях създадоха проект – 1 от екипите не успя да присъства на презентацията. В цялата страна има общо над 30 идеи, 12 от които са в София, 9 в Бургас и още по няколко във Варна и Стара Загора.

Първи своята презентация направи DSS Team – Десислава, Стоян и Слави, чиято идея е да подпомагат дискриминирани хора чрез производство на хляб. Проектът предвижда да се създаде Хлебна къща в Стария град, където хора от различни етноси, или с физически или психични проблеми, да работят заедно в замесването на хляб. Така те ще се обединяват и ще си споделят, докато правят това, пред което всички сме равни – хляба, обясниха организаторите. Центърът ще може да се издържа с продажба на хляб и сладки, с работилници за туристи, различни курсове или детски аниматорски център. Месенето на хляб може да бъде като терапия за работа с деца с аутизъм или хора с проблеми със стреса. В Хлебната къща ще могат да присъстват ученици от Гимназията по хранене или УХТ. Центърът може да бъде от полза на широк кръг маргинализирани групи хора – социално слаби, деца, лишени от родителска грижа, домове за възрастни – които могат да споделят и личния си опит в замесването на хляб, инвалиди, наркозависими, етнически малцинства.

Вторият екип бе от трима програмисти от Враца – Vratsa Software, които организират безплатни курсове по програмиране. Във "Фабрика за идеи" обаче те се включиха с друг проект – за подпомагане на хора от Столипиново в това да стартират или да развият своя бизнес идея. За три дни в махалата разбрахме, че много от хората там вече извърват някаква дейност – фризьорство, бижутерия, правят врати или дограми, но бизнесът им е ограничен само в квартала, обясни Емо от екипа. Идеята е да се направи фургон, който да привлича вниманието на хората от Столипиново и те да бъдат консултирани и подпомагани в своите предприемачески идеи, или образовани за различни бизнес модели. 

Третият семеен екип от майка, баща и детето им, представи проектът "Щастливо зъбче" за повишаване на здравната култура сред децата от всички етнически групи. Разбрахме, че по-бедните деца биха ползвали всеки ден четка и паста за зъби, стига да имат достъп и да знаят, че това е важно, обясниха от екипа. Те вече са направили презентация в ОУ "Христо Ботев" в село Поповица, където са разбрали, че в смесените училища вече има изградени модели за етническа толерантност. В проекта могат да се включат студенти по дентална медицина, които по-лесно ще разговарят с децата. Той може да се развие и в по-широка насока за повишаване на цялостната здравна култура на децата.

Последният екип представи изключително атрактивната и вдъхновяваща идея за социализирането на деца от Комплекс за социални услуги "Св. Георги", които да работят в разсадник и поддържат парк. Смелата идея на социалните предприемачи е да преобразуват Ботаническата градина (между жк. Тракия, Скобелева майка и кв. Изгрев) във функциониращ парк, който да се поддържа от общината, студенти и преподаватели от Аграрния университет и младежи от дома. С работата си с младежите с различни специални потребности, екипът е разбрал, че те се обединяват от това, че обичат и се впечатляват най-силно от музиката. В свободното си време те поддържат оранжерия и парк, който обаче е в лошо състояние. През цялото време те обаче слушат музика. Надеждата на екипа е в следващите 4 месеца да успеят да им помогнат да развият бизнес, в който да продават разсад, за да издържат дома, но за целта им трябва стартово финансиране и ремонт на оранжерия, на обща стойност около 15 000 лева.

За по-смелата идея, младежите ще се грижат за част от Ботаническата градина, която да се облагороди и от място, през което в момента хората ги е страх да преминат, да се превърне в често посещаван парк от гражданите. Половината от цялата сегашна зона на Ботаническата градина може да си остане поддържана от Аграрния университет, една част да бъде предоставена на Дома за разсади, а друга – да се превърне в Пееща градина – с огромни музикални инструменти, сцена и други атракции. Достъпът до парка ще бъде свободен, но след заплащане на вход, а парите ще отиват за поддръжка на Комплекса.

За автора

Вашият коментар