Фейсбук и Туитър скочиха на WikiLeaks

Администраторите на социалната мрежа „Фейсбук“ (Facebook) и на услугата за микросъобщение „Туитър“ (Twitter) заличиха присъствието в тях на кибер-активисти, които атакуваха „Виза“, „Мастъркард“ и други компании за онлайн разплащания, опитали се да блокират финансовите операции, свързани с интернет сайта WikiLeaks.

От „Фейсбук“ потвърдиха пред агенция „Ройтерс“, че в четвъртък за ликвидирали страницата на „Операция мъст“, защото агитирала за извършване на нелегална форма на блокиране на интернет сайтове. Засега няма коментари от „Туитър“. Движението „Операция мъст“ се появи в „Туитър“ скоро след това, но под друго име и според специалисти борбата и на „Фейсбук“ е безсмислена, защото хактивистите се организират по други форуми. В четвъртък те се събираха за нападение срещу услугата за онлайн плащания  PayPal и електронният магазин Amazon.
Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър заяви ,че институцията му следи внимателно хакерските атаки срещу американски компании. Според „Файненшъл таймс“ вече има и задържан, но в Холандия – 16-годишен младеж е бил арестуван за атака срещу сайтовете на „Мастъркард“ и PayPal. Той си е признал престъплението и ще се яви в съда в петък, съобщи полицията. В четвъртък изчезна и сайтът на групата, наричаща себе си „Анонимен“ (Anonymous), която според някои експерти стои зад последните атаки като ги организира и координира.Нейните членове и последователи обаче продължават да действат и „задушиха“ с атака сайтовете на откровени противници на WikiLeaks и Джулиан Асндж като сенаторът Джо Либерман и бившия губернатор на Аляска Сара Пейлин.

mediacafe.bg

За автора