Английски студенти на бунт заради високи такси

 

Британските депутати приеха вдигането на тавана на таксите за обучение в университетите, като същевременно протестиращи студенти и полиция се сблъскаха пред парламента. Камарата на общините на британския  парламентът одобри проекта за повишаване на таксите за висше образование от сегашното средно ниво от 3290 лири до максимум 9000 лири, въпреки отцепничеството на част от депутатите от управляващата коалиция.

Общо 323 депутати гласуваха „за”, а 302 – „против” в Долната камара на парламента, предаде „Фокус“. В същото време хиляди британски студенти и гимназисти, сред които 12-годишни ученици, излязоха на протест около британския парламент. Те дори влязоха в стълкновения с полицията докато траеха дебатите.

 

 

Студентите няколко пъти се опитаха да пробият полицейския кордон около парламента, но бяха отблъснати от служителите на реда с палки. Срещу демонстрантите се включи и конна полиция. Преди това протестиращите се опитаха да преминат през барикадите около парламента и да атакуват полицаите при отделни части от загражденията.

При сблъсъците са ранени двама полицаи. Един от тях е пострадал тежко и е приет в болница с наранявания по врата. Няколко студенти са с окървавени лица, има съобщения за няколко десетки арестувани, съобщи БТА. Протестиращите нападнаха и колата на престолонаследника принц Чарлз и неговата съпруга Камила, херцогиня на Корнуол, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

 

 

Британските студенти нападнаха в Лондон и сградата на финансовото министерство, ядосани от решението на парламента,  предаде радио „Ехото на Москва“, цитирано от „Фокус“.  Протестиращи успели с бетонни блокове да избият подсилените стъкла на сградата, способни да издържат на взрив, и отворили вратите на ведомството.

 

 

Правителството на консерватори и либералдемократи, което дойде на власт през май, твърди, че реформата е необходима, за да се осигури устойчиво финансиране в дългосрочен план на висшето образование. Критиците на реформата обаче смятат, че тя ще попречи на младежите от незаможни семейства да продължат образованието си в университет. Най-остри критики заради проектореформата отнесоха либералдемократите, водени от вицепремиера Ник Клег, тъй като по време на предизборната кампания те обещаваха, че няма да подкрепят увеличаване на таксите за образование и че дори ще ги намалят постепенно в рамките на шест години.

 

 

mediacafe.bg

За автора