Германия обяви Facebook Like бутона за незаконенВ петък Германия направи доста остър ход срещу Facebook
и Like бутона на социалната мрежа, който може да бъде видян на огромен брой сайтове по света, за нарушаващ неприкосновеността на гражданите в страната или с други думи – за незаконен. Tило Вайхарт, представител на властите в германската провинция Шлесвиг-Холщайн, заяви, че личните права на гражданите са нарушени, тъй като Like бутонът има възможността да следи движението на даден потребител в интернет пространството. Освен законите в Германия, Вайхърт
твърди, че бутонът за харесване в социалната мрежа нарушава и законите за защита на личните данни на Европейския съюз. Facebook отхвърля обвиненията, заявявайки, че единствената информация, която става достъпна след като потребителите харесат дадена публикация е техният IP адрес, но дори тя бива изтривана след наложения от интернет индустрията срок от 90 дни.


Държавните органи в провинцията
са дали срок на сайтовете да премахнат Facebook Like бутоните си до 30-ти септември. В случай, че не изпълнят тези изисквания, собствениците им могат да очакват глоба до 50,000 евро. До момента не е ясно дали забраната за Like бутона ще се отнася за всички сайтове само в Шлесвиг-Холщайн или за всеки сайт, достъпен в Германия.


Германия продължава да се утвърждава
като една от страните, която държи много на неприкосновеността на гражданите си. Преди около седмица правозащитни органи в страната се обявиха против функцията за автоматично разпознаване на лицата от снимките в социалната мрежа, но по този въпрос все още няма развитие.
Инфо – NewTrend.bg


mediacafe.bg

За автора