В Пловдив съм… за една нощ

За 7-ма поредна година културата на Пловдив ще привлече десетки хиляди туристи. Това се случва всяка година през месец септември, който е изпълнен главно с арт-събития. Тогава, този град наистина се превръща за един месец в столица на културата. „Нощта на музеите и галериите” в Пловдив предлага едно наистина концентрирано, спокойно изживяване. В един ден, на 17 септември, в рамките на 10 часа, повече от 50 места в града – музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове ще се превърнат в огромна арт сцена. 40 000 човека посетиха миналогодишната „Нощ на музеите и галериите”.

Това я прави едно от най-мащабните културни събития на годината в България. Организирана от фондация „Отворени изкуства”, Нощта следва най-добрите образци на световната традиция, но в същото време е важен катализатор на културните процеси в града. С мисъл за разнообразната публика и специално за програмата са подготвени изложби, образователни програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове.

И тази година програмата на „Нощта на музеите и галериите” е разделена на три части: “Музеи и галерии” с традиционните участници, “Култура и клуб” с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове и програма “Град и Публични пространства”, обхващаща целия град. И трите програми са отворени в съботния ден от 19:00 до 01:00 часа през нощта. Традиционно в програмата има отделено специално място за децата. За тяхната “Малка Нощ” е подготвена забавна и образователна програма, която започва от 17:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч. Публиката може да продължи Нощта в Тютюневия склад на ул. „Иван Вазов”, където до утрото на 18 септември ще се вихри официалното aфтърпарти.
 

Събитията в програмата са продуцирани основно от участващите културни институции. Своя принос за програмата на събитието Фондация Отворени Изкуства дава, чрез платформите: “Специални проекти Нощ” и “Отворена Покана Нощ”. За куратор “Специални проекти Нощ” през 2011 година е поканен изкуствоведът Яра Бубнова. И двата предложени от нея проекта представят интернационални автори за първи път в България. Първия е на словенската група IRWIN и техният, по-скоро образователен, проект East Art Map, а във втория руският художник Вадим Фишкин ще взриви публичното пространство с работата си “Lighthouse”. По “Отворена Покана Нощ” се реализират 13 проекта от общо 48 кандидатствали. Сред тях за пръв път ще може да се видят не само работи на млади пловдивски художници, но и творби на автори от Берлин, Милано, Белград и др.

Като нови участници за пръв път в 7-то издание на "Нощта на музеите и галериите" ще се включат и Регионалният Археологически музей, Народната Библиотека „Иван Вазов“, Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" и ОУ ”В.и К. Тютюнджиян”, както и Fabric Bar на ул. „Отец Паисий“ № 31, локации в програмата са култовото Кино Космос и Братска Могила в Пловдив.
 
 
Традиционните партньори на Нощта участват със собствени събития в програмата. Фондация Америка за България, която подкрепя събитието за трета поредна година, представя с мащабен концерт на Античния театър фестивала за класическа музика "Фортисимо фест" под диригентството на Максим Ешкенази и Фестивала A to JazZ Festival под формата на улично джаз шествие. Организаторите тази година планират и Специална видео програма, подготвена от куратора Павлина Младенова.
Тази година във вип-програмата, предхождаща събитието, има нов елемент, ориентиран към специализирана публика. Това е „Форум Колекционери”, планиран да се превърне в ежегодно събитие, което да дава видимост на утвърдени частни и корпоративни колекционерски практики, да насочва и насърчава младите колекционери в съставяне и водене на колекция, да създава комуникационна среда.
 
Пловдивчани и гостите на града, дошли специално за Нощта на музеите и галериите, ще бъдат упътвани от специално издадения каталог, програма с карта, графична улична маркировка, но могат да направят маршрута си в интернет на: www.gallery-night.info и чрез официалната медия на Нощта блога – www.gallery-night.info/blog. Новост в комуникационната стратегия е ipad, iphone и android приложение с цялата програма, което ще може да се изтегли безплатно. Eжедневно следете събитията на www.facebook.com/museum.night.plovdiv 

За автора

Вашият коментар