JCI и AIESEC: Първата крачка е най-трудна (снимки)

На 1-ви март /събота/ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ се проведе първият семинар, резултат от съвместната работа на две организации, ориентирани към развитието на младите хора –  JCI Пловдив и AIESEC Пловдив.

Желаещите да научат как да направят своите първи стъпки в бизнеса бяха много. Въпреки ранния час, аудиторията беше препълнена с млади хора, всеки  със своя уникална и неповторима бизнес идея на ум. Обичайната история за промените в плана, своенравните компютри, аплодисментите, усмивките и научените уроци  всеки може да я разкаже. Това, което отличи събитието от всички останали, бяха лекторите.

Те успяха да направят нещо много трудно постижимо и ценно – да предадат част от своя опит на останалите. Обучението не представляваше типичната  съвкупност от лекции, целящи да се преповтори всичко вече известно до сега.

Младите и успели хора оставиха на заден план теорията и заучените фрази. Те предадоха своя опит, своите  грешки и успехи по един разбираем и достъпен начин, така че посланието да достигне до всеки. Затова и залата остана пълна до самия край. Понякога е необходим някой, дори и  непознат, който да ти покаже правилния път и да ти вдъхне увереност, че можеш да го извървиш.

Събитието се откри с кратка презентация на организаторите от JCI Пловдив и AIESEC Пловдив, които ни информираха за насоката на развитие на двете организации, предстоящите  проекти и обещаха, че няма да скучаем с бъдещите им изяви. Профилът и на двете организации е насочен към обществено значими проекти, обучения и международна дейност  и обмен.

Мария Георгиева, която е собственик и мениджър на магазини за дамски дрехи и аксесоари , даде успешен старт  на семинара. Базирайки се на своя опит, тя сподели ценни съвети и разясни колко важен за всеки стартиращ бизнес е правилно изготвеният бизнес план. От нея научихме, че основите трябва да се полагат бавно и старателно, така че стратегиите да съответстват на насоката за реализиране на бъдещите цели.

След като разбрахме как правилно да стартираме своя бизнес, Георги Ангелов разкри пред нас тайни от необятното интернет пространство. Отново се потвърди разпространеното схващане, че никой бизнес не е по-голям от своята реклама. От него научихме как правилно да използваме различните социални мрежи в наша полза. Той сподели различни малки трикове, които привличат потребители в интернет –  да опознаем правилно аудиторията си, да я шашнем с главозамайващ дизайн и да я впечатлим с ефектно лого.

Друга млада и преуспяла дама сподели колко е важно да притежаваш предприемачески нюх и да го развиваш. Миглена Каканашева, собственик на успешна модна марка, ни разказа колко дълъг е пътят към успеха. Нейните съвети се отнасяха до упоритост и постоянно  усъвършенстване, за да си една крачка пред всички останали. Да бъдеш адаптивен към постоянно променящата се заобикаляща среда е качество, присъщо на победителите.

След кратка почивка се намеси Димитър Димитров, който по запомнящ се начин описа тази толкова трудна сфера – отношенията  с колеги . Като човек с богат опит в сферата на човешките ресурси , той сподели колко важна е добрата работа в екип и ни посъветва как да бъдем истински лидери. Пътят към успеха рядко може да се извърви от един единствен човек, а отношенията между хората са едно от най-големите предизвикателства.

Ростислав Богоев се намеси, за да помогне при сложния процес на регистриране на самото дружество. Защото дори и да извървим безпроблемно стъпките до тук, на този етап от цялостното стартиране на бизнеса трябва да се обърне специално внимание. Той определя бъдещите правоотноешения между дружеството и държавните институции. Или както казват хората, за да ни е мирна главата, там грешки не трябва да се допускат.

Борис Вълев сподели своите предприемачески и мениджърски умения, свързани с финансирането на цялостната идея – друг ключов момент.  Почти всеки разполага с добра идея на теория, но малко могат да бъдат приведени в действие. Той внесе яснота по въпросите за източниците и начини на финансиране на даден проект.

Петя Димитрова завърши обучението и темата като напомни за алтернативните източници на финансиране и даде подробна информация за европейските проекти и програми .Тя също сподели богатия си опит и напомни, че трудности винаги ще има, но е важно да не изпускаме от поглед голямата картина.

А след края на събитието много млади хора, по-мотивирани и по-решителни от преди, тръгнаха по своя собствен път към успеха. Уроците бяха предадени, усвоени и научени. Очаквайте продължение, защото част от тези, които бяха в ролята на публика, един ден ще бъдат на сцената и ще вдъхновяват следващото младо поколение. Това е истинската история зад тези събития.

Фотограф на събитието: Вера Хаджийска

За автора

Вашият коментар