Мобилния интернет навлиза със страшна сила и при нас

Анализаторската компания от САЩ Gartner Research прогнозира, че през 2013 г. мобилният интернет достъп ще надвиши този през персонални компютри. Според Gartner броят персонални компютри в света, с достъп до интернет през 2013 г., ще е 1,78 млрд., а на мобилни телефони с интернет достъп – 1,82 млрд. – разлика с приблизително 100 млн. броя в полза на вторите устройства.

Gartner също така прогнозира силно влияние на контекстуалността в мобилния интернет по отношение както на социалните  контакти, така и на услугите за мобилните потребител, подобно на търсещите машини в уеб. За разлика от търсещите машини обаче, където ключовата дума има за цел да организира информация и уеб услуги, контекстът в мобилния интернет ще бъде ключов за предоставяне свръхперсонализирани изживявания за крайния потребител.

Контекстът в мобилния интернет ще бъде център за наблюдение на различни шаблони на потребителя – напр. местонахождение, социални контакти и др. Контекстуално-базираните услуги не са нищо ново в света на Интернет, но в мобилното пространство ще се увеличат до широко разнообразие от нови услуги за потребителите. Промяната в начина на достъп до интернет ще промени цялата екосистема и ще доведе до нова вълна от иновации.

Според друга прогноза – на анализаторите от Forrester, използването на мобилен Интернет в Западна Европа ще достигне ниво на проникване до 39% през 2014 г. в сравнение с 13% през 2008 г., което означава, че повече от една трета от потребителите въобще в Западна Европа ще ползват Интернет и през мобилните си устройства. Потреблението на мобилен Интернет у нас е с 3-цифрен ръст. В средата на август Мобилтел ЕАД съобщи, че броят потребители на мобилен интернет в мрежата на компанията се е увеличил три пъти през последната календарна година и нараства средно месечно с 20%.

Според прогнози от телекомуникационен доклад за България на анализаторската група Business Monitor International броят абонати на високоскоростен интернет у нас ще достигне 1,3 млн. до 2013 г. Предвижда се голяма част от тях да ползват услугата мобилен интернет. В България е налице необходимата инфраструктура за безпроблемно ползване на мобилен Интернет – съвсем скоро Мтел стана 16-ят в света оператор, предлагащ мобилен интернет със скорост 21 Mbps по технологията HSPA+, а седмици преди това GLOBUL удвои скоростта за пренос на данни в 3G мрежата си. Преди седмици българският WiMax оператор Макс Телеком съобщи, че през 2010 г. ще инвестира 12 млн. евра в увеличаване скоростта на мобилния интернет, който предлага, до 16 Mbps и ще разпростре покритието си до 20 нови населени места в България (eTimes – 22.12.2009).

mediacafe.bg

За автора