Създадоха автомобил, управляван с мисъл

Ако покрай вас премине автомобил, управляван от шофьор, който не използва ръцете си, не трябва да се тревожите. Но само ако колата е една от тези, разработени от екип от учени от берлинския „Фрайе университет“. Техният автомобил е управляван изцяло от силата на мисълта. Шофьорът слага на главата си специално устройство, първоначално разработено за видеоигри, което е снабдено със сензори, свързани с електрониката на автомобила с помощта на безжична технология.
След това шофьорът единствено трябва да мисли „наляво“ или „надясно“ и автомобилът реагира незабавно. Германските учени в момента тестват прототипа, за да установят дали един ден той ще може да се използва за ежедневно шофиране. Технологията BrainDriver включва оборудване на колата с видеокамери, радари и лазерни сензори, които дават пълна триизмерна картина на онова, което я заобикаля.
Шофьорът използва специална „шапка“ с 16 сензора върху нея, които улавят електромагнитните сигнали на мозъка. Тези данни се интерпретират от компютър, който може да бъде обучен да разпознава двата специфични сигнала, които означават ляво и дясно. При един от тестовете шофьорът е успял да направи десен завой, макар и с малко закъснение между командата и изпълнението от автомобила. При втория тест автомобилът бил „обучен“ да разпознава четири сигнала, което позволява на шофьора да увеличава или намалява скоростта. Учените тествали устройства като iPad и такива, които засичат движенията на очите, преди да се спрат на силата на мисълта като най-добрия метод за управление на автомобил без ръце.
Изследователите обясняват, че изобретението им е все още една концепция и засега сме много далеч от момента, в който ще можем да управляваме машините само със своите мозъци. „Приложението BrainDriver засега е просто демонстрация и не може да се използва, но в дългосрочен план подобен интерфейс „човек-машина“ може да има огромен потенциал в комбинация с автономното шофиране“, обясняват специалистите. От съображения за сигурност учените са направили тестовете на открито пространство – летище.


mediacafe.bg

За автора