Завърши втората конференция StartUP@Plovdiv 2011 – СНИМКИ

 

Приключи втората бизнес-конференция StartUP@Plovdiv 2011, която се проведе през събота и неделя (14.05 и 15.05) в аудиторията на Технически Университет София – филиал Пловдив и бе под мотото „Ако не сега, кога?“. На нея, пред около 200 души, бяха представени 11 лектора от цялата страна, 3 workshopa и elevetor pitch с много големи награди. Първа награда спечели социална мрежа за спортни мероприятия и обмен на знания MyTeam.bg. Сайтът, който пребори „Гепи ме“ за българска социална мрежа за 2010 година, сега нямаше конкуренция и заслужено спечели голямата наградапосещение на Стартиране на бизнес към StartUP, Локален институт за предприемачи на Cisco. Реалната цена на този курс е 1200 лева.


Втора награда,
безплатно посещение на курса „Фокусирано мислене по метода Силва“ спечели NewBiz. Това е проект, в който успешни и начинаещи предприемачи правят бизнес заедно. 10% теория и 90% практика. Трета награда – реклама на стойност 700 лв в сайтовете от Аз медиа (Az-jenata.bg, Kafene.bg, Diploma.bg) – спечели Sensual Body Art Therapy.

Цялото събитие бе планирано и организирано в рамките на три месеца от осем млади момчета и момичета. Те успяха да реализират един успешен проект за втора поредна година и да изкачат Пловдив едно стъпало по-нагоре. Самата бизнес конференция дава сериозна предпоставка за вбъдеще, а това само може да ни радва.

През първия ден интересни и полезни лекции изнесоха Панайотис Метаксатос, който е в сферата на туризма и търговията, Ивайло Христов мениджър „Бизнес развитие в KOMFO“ и преподавател в Софийския Университет и Христо Попов създател на веригата магазини „Фамилия“.

Между срещите, младежите,
които сега стартират свои бизнес, представиха в няколко минути своите дейности пред аудиторията, получиха реални съвети за своята работа и бяха окуражени от 200-те свои колеги, които също като тях бяха дошли на срещите, за да научат полезни неща, да увеличат контактите си и да изградят нови полета за съвместна работа. Вечерта завърши с After party в Клуб Pico и достатъчно добро настроение.
Вторият ден бе още по-запомнящ се с лекциите на Мирослав Нанков (От Троян до края на Земята), който удиви аудиторията с невероятния си ентусиазъм и желание. Историята на Миро бе като приказка без край – самият той обикаля света със своята туристическа фирма и предлага пътешествия, така той определя своите турове из целия свят. (В най-скоро време ще може да видите снимки и интересните истории).

След него практическите сесии дадоха възможност на гостите да покажат по-подробно и нагледно една част от своите области. Ние от mediacafe.bg успяхме да посетим две от тях. На едната бизнесменът Панайотис Метаксатос направи една характеристика на българинът и даде съвети, които биха освежили нашето ежедневие. Той постави значими социални въпроси – „Богатите враг ли са на народа?“, „Черни демони ли са парите“, „Водят ли парите до болести“ и „Порок ли са?“. Отоговорът на всички въпрос естествено бе отрицателен.

„Самото време, в което сте живели ви е създало като такива и трябва да се оттърсите от тези пороци. Бъдете по-отворени към света и нещата около вас и не обвинявайте всички, които са постигнали нещо в България. Нещата не са такива, каквито се описват. Винаги са ви казвали, че парите са лошо нещо, че това е порок, който трябва да се изкорени и да не се мисли за парите, да се разграничавате. А как се стига до парите, като имаш собствен бизнес и се стремиш към успех. Не оставяйте да ви манипулират“ посъветва

Панайотис Метаксатос.

Вторият лектор от практическата сесия бе Ивайло Груев – Индивидуален трейдър. Той търгува на финансовите пазари от 1997 г. Подкрепя идеята, че техническият анализ предлага не само печеливши стратегии на борсата, но също така и стил на живот, и житейска философия. Лекцията му даде шанс на много млади предпремачи да се докоснат до финансовите пазари и да се позаинтересуват как и къде да инвестират.

Бизнес срещата продължи с преподавателя от ПУ и Европейския колеж Стефан Цанков – едноличен собственик на „Дестинация България“. За няколко години фирмата се превръща в лидер в областта на подемната техника в България. Стефан Цанков даде своето мнение по темата „Дестинация България – правилната дестинация“ и заложи на точните примери от неговото CV относно това как и с какво се прави бизнеса в България.

Финалът на бизнес-конференцията бе в ръцете на собственика на заведения „Happy“ Орлин Попов. Ексцентричният българин порази цялата зала с историите за неговия живот и „Късметът“ съпътствал го до момента.

Екипът на Медиакафе получи специално признание за взаимна подкрепа и партньорство за изминалите месеци. Ние естествено благодарихме подобаващо и най-смело, и отговорно заявихме пред аудиторията на StartUP@Plovdiv, че това е едно от най стойностните събития за Пловдив през последната една година. Само така градът ни може да придобие своя икономически разтеж – чрез подхранване на иновативни идеи и стимулиране на бизнеса. Успех на Екипа на

StartUP@Plovdiv 2011 и в най-скоро време да напълните Стадион Пловдив с ентусиасти желаеши да вникнат в идеята наречена предприемачески дух.
Очаквайте подробни репортажи и видео от всички лекции!

Mediacafe.bg

За автора