Хотелиерите предлагат 3 години безплатно ползване на чадъри и шезлонги

Чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са напълно безплатни поне през следващите 3 години, за да се подпомогне най-засегнатият от кризата сектор на икономиката – туризмът. Това заявяват в свое писмо до премиера Бойко Борисов и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

“Категорично възразяваме срещу предвидените промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), свързани с цените на плажните услуги и увеличаване площта на заведенията на плажа”, пишат от БХРА в писмото.

Очакванията ни за тазгодишния летен туристически сезон са да бъде труден и с много неясноти по протичането му. Считаме, че отново ще разчитаме на българските туристи и туристите от съседни държави, които идват основно заради плажа, а не заради това колко са лъскави хотелите ни, обясняват от национално представената професионална организация.

“Излизането от тежката криза ще изисква време през следващите минимум 3-4 години, през което ще бъдем и в остра битка за всеки турист с нашите основни конкурентни пазари – Турция, Гърция, Египет, Хърватия и т.н. Тези държави освен огромни бюджети за реклама предлагат на местния бизнес и сериозни стимули за привличане интереса на туроператори, агенти и туристи към съответната дестинация, в сравнение с това, което прави нашата държава. За разлика от хотелиерите в конкурентните ни дестинации, в които риска се поема от държавата и хотелиерите се подпомагат сериозно, в България единственият сектор от туризма, който не е подпомогнат и обезщетен, е хотелиерството. Хотелиерите са на ръба на оцеляването и за разлика от колегите си от конкурентните дестинации, ние не можем да отделим никакъв собствен ресурс за стимулиране на туристопотока. За съжаление, не се предоставят и кредити за оборотни средства, за което многократно сме Ви информирали и очакваме спешна намеса на държавата в тази област”, се казва още в писмото до премиера.

Както сме предложили още в началото на пандемията КОВИД-19, в писмата ни от 24.03.2020 г. до министър-председателя и от 29.04.2020 г. до министъра на туризма, освобождаването от концесионна такса на плажовете за срок от 3 години срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри на плажовете е една от мерките за оцеляване на летния ваканционен туризъм, подчертават от асоциацията.

“Според нас, в следващите поне 3 години трябва да се предлагат безплатни шезлонги и чадъри, особено за туристи, които са настанени в хотелите и да се въведат много ниски цени на плажните услуги на туристи, които не са настанени в хотелите”, настоявават от асоциацията. За целта държавата следва да освободи от концесионни такси и плащания концесионерите и наемателите на плажовете срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри. А в случай, че е необходимо, държавата и да доплати на концесионера да се грижи за плажа. Но предоставените услуги трябва да са безплатни или да са на изключително ниски цени. Като под ниска цена ние не разбираме по 5 лв. за чадър или шезлонг.

В момента оцеляването на летния ваканционен туризъм е под въпрос и основно зависи от това дали държавата би се лишила от концесионните възнаграждения / 50 % от тях отиват в общините / на стойност 8 млн. лв. при хиляда пъти по-голям приход от сектор туризъм – около 8 000 000 000 лева, категорични са от БХРА. Не може летния ваканционен туризъм да е заложник срещу толкова малка сума като 8 милиона лева, която се равнява на допълнителните услуги, които туристите в даден курорт записват. И според нас държавата може да се лиши от тези 8 млн. лв. в името на оцеляването на летния ваканционен туризъм.

Заради тези пренебрежително малко средства / около 0.1 % от приходите от сектор туризъм / се създават изключително много неприятности. Има недоволство от страна на гостите на курортите, отнасящо се до високите цени на плажните услуги, като по този начин се разваля впечатлението от пребиваването им в България и в последствие гостите се насочват към други дестинации.

“Също така, не сме съгласни с изтъкнатите доводи за увеличаване площта на заведенията по плажа, тъй като с така направеното предложение, вместо да подсигурим колкото се може повече плажна ивица, с цел разполагане на повече чадъри в съответствие с мерките срещу КОВИД- 19, се постига обратен ефект, т.е. намаляване на пространството и възможностите за летуване. С допускане на това предложение, заведенията по плажа ще превземат голяма част от територията. Тука е моментът да си зададем въпроса защо не се допусне и другите заведения да си разширят територията, а само тези на плажа? Не може да се посочват като причина за разширяване на плажните заведения мерките и отстоянията между масите. Това е недопустимо !!!  Както всички останали се съобразяваме с мерките, така те трябва да важат и за “бараките” по плажа. Не намираме за нормално наложилата се в годините практика през деня пясъка да се ползва за плаж, а през вечерта – място за развлечения”.

Искрено се надяваме този път наистина да се вземат мерки, които да са ефективни, като за нас една от тези задължителни мерки е предоставянето на безплатни услуги или сериозно намалени цени на услугите на плажа, се казва в писмото на организацията до министър-председателя и вицепремиера. .

Имайки предвид горенаписаното, предлагаме в Проекта на ЗИД на ЗУЧК да се предвиди освобождаване от концесионна такса на плажовете за срок от минимум 3 години срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри на плажовете, както и да не се увеличава площта на заведенията по плажа, завършва писмото на БХРА. 

За автора

Вашият коментар