Разцветът на индустрията на супер храните и какви са предизвикателствата пред компаниите?

Индустрията на супер храните и естествените добавки показва постоянен растеж през последните пет години. В световен мащаб интересът към  начини за здравословно хранене, което не коства прекалено много време продължава да расте. Очакванията са глобалният пазар на хранителни добавки да достигне стойност от над 230 милиарда долара до 2027 година. В България секторът също е в подем, размерът на местния пазар се равнява на около 50 – 60 млн. лв., а според прогнози на  производителите в сектора е той ще нарасне двойно през следващите години.

Навлизането в толкова динамичен и конкурентен пазар,крие редица предизвиктелства, като добрата оптимизация на разходите за опаковки и маркетинг на продукта. 

На помощ идват, така наречените гъвкави опаковки, с чието производство се спестяват не само средства, но и време за производство. В същото време съхранвят отлично качествата на продукта, който често се състои от органична сурова маса.  Гъвкавите опаковки са изключително подходящи както за протеинови барчета, така и за опаковки за хранителни добавки. Опаковките с цип или т. нар „дойпак“ заместват отлично традиционните пластмасови и стъклени опаковки и са подходящи за хранителни добавки под формата на разтворим прах или пудра.

Предимствата на опаковката с цип е, че е лесно преносима и лека, по-компактна за носене в раница или чанта. Вътрешната ѝ част може да бъде подсилена в зависимост от нуждите на клиента и вида продукт за съхранение. Продуктът може да се предлага на грамаж и дози, като след отварянето опаковката може да се затвори лесно и да съхранява отлично естествените съставки, които са в основата на всяка супер храна.

Обърнахме се и към производителите на този вид опаковки, ето какво споделя Димитър Димитров, Търговски директор, печатница “Райт пак”, която работи с много успешни български марки като  „Смарт органикс“ и бранда “FitSpo”. 

Като печатница, специализирана в производство на гъвкави опаковки, ние разбираме добре предизвикателствата, пред които се изправят компаниите от сектора за здравословно и иновативно хранене. Основната технология, която се използва при печата на гъвкави опаковки, е ролен офсетов печат, а печатница „Райт Пак“ разполага с необходимия машинен парк и модерни технологични решения, за да предложи разнообразие от опаковки, които могат да заместят стандартните от стъкло или пластмаса. По този начин се оптимизира цикълът на производство, защото всичко се случва на едно място и се спестява от допълнителни операции като лепене. Определено това производство е по-нискоемисионно. Все по-голяма част от клиентите ни, опериращи в сектора за здравословното хранене, биха искали да се уверят, че продуктът им е произведен с мисъл за опазване на околната среда.”

Можем да направим извода, че компаниите от сектора на производство на супер храни, залагат на  партньори, които могат да допълнят концепциите им за налагане на балансиран и здравословен  начин на живот с мисъл за намаляване на вредните емисии и количеството изразходвана енергия. 

„ЗЕЛЕНИ“ ЛИ СА ГЪВКАВИТЕ ОПАКОВКИ?

Краткият отговор е „Да“, тъй като за тяхното производство се изразходват много по-малко ресурси. Също така са леки и компактни за транспортиране.

За автора

Вашият коментар