Ресторантьорите поискаха спешни преговори с правителството

Необходима е спешна среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри, на която спокойно и без ултиматуми да бъдат обсъдени всички спешни въпроси, които касаят хотелиерския и ресторантьорски бизнес. Като отговорна и национално представена организация, която спазва противоепидемичните мерки и се стреми да опази здравето на своите клиенти, партньори и служители, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация счита, че е време след близо една година в усложнена ситуация да започнем да говорим за спешните и належащи проблеми без емоции и лозунги.

Ние сме съгласни да се съобразим и се съобразяваме с всички необходими мерки за запазване живота и здравето на хората, както го направихме и на Нова година, когато всички заведения в хотелите спазиха предписанията и в резултат няма заболели след партита за посрещане на 2021 г. Без отговор обаче остават основни за бизнеса въпроси, от които зависи неговото оцеляване, както и запазване на персонала.

На първо място трябва да е ясно в случай, че заведенията останат затворени или бъдат само частично отворени какви ще са компенсациите за бизнеса и служителите. Обезщетенията са изключително важни, но още по-важно е те да се получават навреме, тъй като бизнесът и персоналът разчитат на тях за своето оцеляване. Искаме яснота кой персонално от кабинета носи отговорност при закъснения в изплащането на компенсациите. Неотменно те трябва да бъдат платени до края на месец януари.

Не е редно властта да дели туристическият сектор и да противопоставя едни на други хотели, ресторанти, нощни заведения като им диктува различни условия на работи и различни обезщетения. Ние подкрепяме на сто процента нашите членове и колеги, които не работят в момента и считаме, че това е недопустимо. Предвид продължаващата ситуация настояваме компенсациите за персонала да бъдат увеличени от първи февруари на 100% от възнаграждението, на което са се осигурявали и на 30 на сто за бизнеса. Тази помощ трябва да бъде изплащана в рамките на месеца, за който е.

Според БХРА е важно да бъде проведен подобен конструктивен разговор с властта, на който да бъдат изложени нашите доводи и предложения за решаване на спешните въпроси. Време е отговорните да седнем на масата за преговори.

Чакаме в спешен порядък, най-късно до 26 януари да се насрочи и проведе среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри. Това, че нашият бизнес не е приоритетен за отваряне от страна на на здравното министерство не означава, че не трябва да бъде приоритет за кабинета като един от основните двигатели на българската икономика.

Вашият коментар