Даниел Серехидо: Искаме да върнем „Ботев“ обратно в елита на българския футбол

От един месец Даниел Серехидо ръководи футболен клуб „Ботев“ Пловдив като изпълнителен директор. Испанецът даде интервю пред http://footballbusinessinside.com/ за причините за присъединяването си към „Ботев“, актуалните проекти и визията си за клуба.

Даниел, на 7 януари станахте изпълнителен директор на ПФК „Ботев“ Пловдив. Как се случи това?

Получих обаждане преди няколко месеца с въпроса дали проявявам интерес към управляването на футболен клуб в Източна Европа – без никакви други детайли, без дори името на клуба или страната. Това беше достатъчно, за да ме развълнува. След това, през всички тези месеци, работихме върху това да изчислим какви са възможностите на проекта и на самия клуб. Накрая, на 4 януари, получих последно повикване да се преместя в България, за да стана част от този проект.

Имахте ли вече някакви познания за българския футбол и  по-специално за „Ботев“?

За мен футболът не е само работа, той е и хоби. Честно казано се интересувах повече от български футбол по време на златните години на националния отбор, защото тогава някои от най-добрите футболисти на България играеха за Испания. Дори си спомням, че фаворитът ми за Световната купа през 1994 година, след Испания, разбира се, всъщност бяха те.

За „Ботев“ също знаех, особено след легендарните им мачове срещу „Барселона“ и „Атлетико“ Мадрид.

Преди да станете част от „Ботев“ сте бил представител на Ла Лига и сте отговарял за „Бизнес развитие и стратегия за Източна Европа“. Какви бяха вашите задачи?

Работих за Ла Лига 4 години като част от проекта за интернационализация на испанския футбол. Задачите ми по същество бяха да увелича стойността на продукта и бранда на Ла Лига чрез най-различни действия. От страна на бизнеса работих с притежателите на телевизионните права и местните власти, осъществявах контакт и водих преговори със спонсори, организирах маркетингови събития и още много други неща. Целта на всичко това беше да направим испанския футбол много по-привлекателен за местните жители.

Успяхте ли вече да направите общ преглед на ситуацията на клуба? Това може би е най-важното в момента.

След денонощната работа в продължение на един месец успях да получа най-общата картина за това какво е било преди, какво се случва в момента и какво трябва да се направи в бъдеще. Това няма да е лесна задача, но мисля че с потенциала, който има клуба, той може да се върне на върха не само на игрището, но и в бизнеса.

Колко е голям клубът? Колко хора работят в административния сектор? Можете ли да ни споделите повече за неговата структура?

Имаме около 80 човека, които работят пряко за клуба – 50 от тях се занимават със спортния сектор (представителния отбор и детско-юношеската школа), а останалите са част от мениджмънта на клуба. Една от най-важните точки на проекта е оптимизирането на задачите и отговорностите на всички тези хора, както и създаването на нови области на развитие, за да може клубът да расте по-бързо.

39% от „Ботев“ се притежават от компания на име „ТЦ-ИМЕ“, която е банкрутирала. Сдружение „ПФК Ботев“, което държи останалите 61%, иска да изкупи остатъка от акциите. Това вярно ли?

Това е напълно вярно. В момента набират средства за придобиване на акциите от „ТЦ-ИМЕ“.

Кои са най-важните задачи за Вас? Определихте ли си вече проекти и цели за бъдещето?

В момента има няколко области по които работим. Разбира се, от страна на спорта се занимаваме с треньорския екип. От страна на администрацията имаме много предизвикателства пред нас, като започнем от балансиране на клуба по отношение на финансите, организирането на човешките ресурси  и стигнем до подобряване на базата в Коматево.

Също така се стремим да подобрим нашите търговски изяви, чрез оптимизиране на социалните ни мрежи, комуникацията, следователно да покажем потенциала на продукта на най-важния актив, който имаме в момента, който не е нищо друго освен нашите страстни фенове.

В институционален план в краткосрочен период от време се надяваме да имаме много повече присъствие и влияние в БФС и Българската лига, а в средносрочен план да имаме по-голяма тежест и на международно ниво.

Но най-важната част от проекта е детско-юношеската школа. Тук се стремим да изградим световно призната съвременна футболна инфраструктура, за да създадем референтна академия в Европа със собствена методология и това да бъде референтната академия за района.

Кой са най-големите проблеми в момента, които трябва да разрешите?

В момента има и винаги ще има проблеми, които ще искат да бъдат разрешени. Засега работим върху изграждането на база за успешен клуб в средносрочен план във всички области – от финанси и HR, до спорт. Това изисква търпение, време и работа. Но, както казах и преди, включих се в проекта, защото въпреки настоящите и минали проблеми, аз виждам потенциала и светлото бъдеще.

Предполагам, че вече има визия за бъдещето на клуба. Каква е?

Искаме заедно да върнем „Ботев“ обратно в елита на българския футбол и да изградим устойчив спортен и икономически модел, така че проблемите, който клубът е имал в близкото минало, да не се повторят, независимо кой го ръководи. Искаме всички във футболния свят да разпознаят нашия отбор и нашия проект, когато чуят името на ПФК „Ботев“.

Вашият коментар