Димитър Кузманов: Надявам се това да е началото на една прекрасна година на българския тенис

Националът на България за купа „Дейвис“ Димитър Кузманов започна по великолепен начин новата година. Мико записа три впечатляващи победи на турнира на АТП 250 турнира на твърди кортове в Анталия. Кузманов записа две победи в квалификациите – срещу Мирза Башич и Андреа Пелегрино, а в първия кръг отстрани сърбина Ласло Джере. Това беше и втората му победа над тенисист от топ 100 в кариерата. Серията на Мико бе спряна от водача в схемата Матео Беретини (Италия). С доброто си представяне в турския курорт Кузманов заработи 32 точки за световната ранглиста, в която ще прогресира с 21 места до № 277. Специално за сайта на БФ Тенис, Кузманов разказа подробности за успеха и говори за бъдещите си планове.

Мико, поздравления за великолепното представяне! Каква е оценката ти за тези четири мача на изключително високо ниво в Анталия?
– Няма как да не съм доволен от представянето ми и постигнатото през тази седмица. Ако трябва да бъда честен, не дойдох с големи очаквания, защото последният турнир ми беше София Оупън, а това беше преди близо два месеца. Това ми е първи турнир за годината, след доста голям период без мачове, но в крайна сметка съм доволен, защото работата свършена през тези два месеца се отплаща и дава резултат. Много съм доволен както аз така и моят екип.

Започна със супер успех срещу шампион от София Oупън 2018г. (Мирза Башич), но може би във втората среща срещу Андреа Пелегрино показа най-голям характер?
– Имах много тежък жребии за първия кръг с Мирза Башич, който е шампион от София. Вторият кръг беше много труден и физически и психически. Играхме над 3 часа и половина с Андреа Пелегрино. Преди това бях играл няколко мача с него, но знаех още преди самата среща, че ще ми е много трудно. Неговият стил на игра е много сходен към моя. Той също е много борбен и не се отказва, но в крайна сметка успях да победя. След това успях и да се възстановя, а имах и известна доза късмет, че във втория сет Ласо Джере се отказа в срещата от първия кръг на основната схема. Нещата се наредиха почти перфектно за мен през тази седмица.

Какво е усещането да се изправиш на корта срещу №10 в световната ранглиста?
– Яд ме е, че не успях да покажа доста голяма част от възможностите и потенциала си. Започнах много сковано срещата, имах напрежение в мен, което се отрази в хода на целия мач с изключение на последните няколко гейма. Не успях да се отпусна напълно, а когато играеш срещу тенисист от такъв ранг това дава отражение на резултата. В крайна сметка това беше голям шанс за мен и огромно предизвикателство, защото не всеки ден можеш да играеш срещу такъв тип играчи. Колкото и странно да звучи, след загубата съм щастлив, че имах такава възможност да играя.

Ще се изкачиш с 21 места в световната ранглиста. Какво ще ти даде това?
– Със сигурност увереност, ще ме доближи с една крачка по-напред към целта ми, която е влизане в първите 250 в световната ранглиста. Така ще мога да влизам в квалификациите на турнирите от Големия шлем, ще мога да бъда подсигурен за участие на турнирите от веригата Чалънджър. Просто една крачка напред към постигането на целта.

Успехите на теб и на Адриан имат сериозен отзвук в България. Усещаш ли тази подкрепа?
– През тези дни получих стотици съобщения в социалните мрежи и съм благодарен на всички хора, които подкрепят мен и Адриан, а и всички родни тенисисти. Това ни дава много сила и положителна енергия. Щастлив съм, че донесохме радост на българските фенове.
Искам тук на първо място да благодаря на моето семейство, на моята приятелка, на екипа с който работя в България в чужбина. Благодаря на всички тенис фенове, на Българската федерация по тенис и г-н Стефан Цветков за подкрепата която ни оказва, за да можем да сме подсигурени и да имаме всички условия от които имаме нужда. Надявам се това да е началото на една прекрасна година на българския тенис.

В тази обстановка е трудно да се правят планове, но все пак на какви турнири ще участваш?
– Все още чакам да видя дали ще мога да взема участие на чалънджъра в Истанбул, който е след една седмица. За момента листата е изключително трудна, защото след провеждането на квалификациите на Австралия оупън, това е единственият такъв турнир в света и всеки ще се опита да вземе участие в него. След това има още два Чалънджъра в Анталия и моята цел през тази година е участието в подобни турнири. Ще се опитам да взема участие на тези три турнира в следващите седмици.

За автора

Вашият коментар