Румяна Киризиева: Ако това беше твоят дом, щеше ли да хвърлиш на земята?

Опазването на околната среда е сред най-важните въпроси, на които съвременното общество трябва да намери верните отговори и решения, осигурявайки едно по-добро бъдеще за нас и нашите деца. Добрата новина е, че има множество хора и организации, полагащи грижи и имащи отношение към споделените пространства, които работят активно за промяна във възприятието на хората и тяхната ангажираност за една по-чиста среда.

Разговаряме с Румяна Киризиева от  пловдивското сдружение БГ Бъди активен за това доколко са се променили нагласите на хората по отношение опазване на публичните пространства и какви са новите инициативи, с които от организацията ще провокират вниманието на обществото към тези проблеми.

Завършихте трудната за всички 2020 година с анализ на тенденциите, касаещи отношението на гражданите към споделените градски и извънградски пространства. От него разбираме, че има пробив в мисленето и действията на хората, що се касае до това да не замърсяват околната среда и да полагат грижи за нея. Така ли е наистина?

Да, в края на 2020 година направихме представително проучване, в партньорство с ИФПИ, като част от програмата _Място България. Резултатите от него бяха интересни и въпреки че фокусът и вниманието на обществото бяха изместени в посока здравната криза, свързана с пандемията, проучването потвърди високата степен на информираност по проблемите на околната среда. Граждани от Пловдив, Варна, Шумен, Силистра, Добрич и Асеновград декларираха над 85% информираност по темата за нейното опазване.

Получените резултати са особено важни на фона на пандемията от коронавирус, засегнала страната и света, като сравнението с данните за Пловдив от 2019 година показва, че нагласите на неговите граждани не са се променили. Въпреки че през 2020 година темата за здравето надделя и в града под тепетата, сравнението с данните от предходната година показва запазване и дори увеличаване на положителните нагласи по отношение на информираността и тревогата за опазването на околната среда, включително за опасността от различните видове отпадъци.  

     

Доколко нетърпимостта на обществото към онези, които нехаят за опазването на природата, се е засилило през последните години?

За жалост, търпимостта, или по-скоро неангажирането с казуса “забележка”, расте. Според проучване, направено през 2019 година, пловдивчани са били най-непримирими към безразборното изхвърляне на отпадъци. През 2020 година анализът на данните по индикатор “връзка между гражданската активност и личната ангажираност с опазването на околната среда”  регистрира статистически значима разлика спрямо предходната година, като делът на гражданите на Пловдив, които не реагират, когато станат свидетели на неправомерно изхвърляне на отпадъци, отбелязва нарастване с почти 8% (!).  Дали гражданите не вярват, че всичко зависи от тях, и осмеляват ли се да посочат и критикуват виновника  на място, а не след това в социалните медии? Доколко това е от страх от реакцията на виновния и евентуалната агресия след последвалата забележка? Надявам се предстоящата акция да даде отговори на тези въпроси.

Какви са адекватните начини за реакция, ако човек стане пряк свидетел на замърсяване, било то умишлено или по навик?

От личен опит мога да споделя, че при правене на забележка наистина има риск от агресия от другата страна. Тук обаче има игра и в това на кого правим забележка. Личното ми мнение е, че ако това е дете или тийнейджър, тогава е абсолютно задължително да направим забележка с цел превъзпитание. Дали от срам, или от респект към по-възрастния, имаме шанс да променим поведението на по-младите. Сдружението ни работи в тази посока и винаги сме се стремили да въвличаме в нашите инициативи и кампании и малки, и големи. Защото знаем, че именно децата са бъдещето и трябва да изградим навици у тях от малки, за да променим ситуацията. Много е важно те да бъдат привлечени към каузата на доброволчеството, грижата за общите пространства и устойчивия начин на живот още от сега.

Ние вярваме, че всяко отговорно дете ще стане отговорен възрастен. А ако успеем да накараме децата да се интересуват малко повече от света около тях, можем да направим огромни крачки към промяната в бъдеще!

БГ Бъди активен присъства осезаемо в последните години в градските пространства из цялата страна. Какво ново могат да очакват пловдивчани като провокация в близко време?

През тази седмица ни предстои интересен социален експеримент, който ще проведем в самия център на град Пловдив.  В рамките на 4 дни социалният активатор ще насочи мислите на хората към града като дом. На метри от сградата на Пощата на площад „Централен“ ще инсталираме истинска стая, боядисана изцяло в жълт цвят, с целия набор от мебели, като нейната цел ще бъде да провокира гражданите по темата за личната отговорност към средата.

Идеята на „Градска всекидневна“ е да покажем пловдивските общи пространства като наши домове. В тях ние правим всичко – общуваме, забавляваме се, спортуваме, играем с децата. Често съществува огромно разминаване в грижите, които всеки от нас полага за своя личен дом, и грижите, които полагаме за нашата обща всекидневна – града. По време на  тези 4 дни ще снимаме скрита камера с реакциите на хората, ще изиграем различни провокации с участието на актьори, а след това ще проведем и кратки интервюта с гражданите по теми, свързани с опазването на споделените пространства.

“Градска всекидневна” се осъществява по проект “Партньорство за красива и чиста България”, част от дългосрочната програма _Място България.

Мислите ли, че „Градската всекидневна“ ще успее да провокира хората към реални стъпки в отношението им към заобикалящата ги среда?

Надявам се, че поне ще ги накара да се замислят. Може би това е първата крачка – осъзнаването и повдигането на въпроси в собствената ти глава. Вярваме, че всеки един от нас трябва да бъде активен и да има отговорно отношение към отпадъците, които генерираме всеки ден, както и към града, в който живеем. Вместо да сме в шок от снимките на замърсени реки, по-добре е да се научим как да не  замърсяваме и какво да правим с отпадъците. Колкото по-скоро осъзнаем това, толкова по-скоро ще има промяна.

По какъв начин тези, които ще посетят атрактивната инсталация, ще могат да демонстрират ангажираността си и подкрепата за вашите инициативи?

Kaним всеки да дойде и да заяви своята позиция и сподели посланието на „Градска всекидневна“ – Градът е нашият общ дом! Стаята е един вид своеобразна петиция по темата и чрез снимки и споделяне с #БезОтпадъци в социалните мрежи каним всички пловдивчани и гости на града да ни подкрепят. Ако хората имат оправдания за неправене на забележка поради страх от агресия, стаята е вариант да покажат, че всъщност те не са такива и наистина им пука.

В кои други градове планирате подобни инициативи и какво друго да очакваме от БГ Бъди активен в скоро време?

През годината ще се случват поредица от инициативи и кампании от проекта не само в  Пловдив, а и в много други градове – Шумен, Варна, Силистра, Добрич, Асеновград, Смолян. Всички те ще бъдат свързани с начините за почистване и обновяване на публичните пространства, както за рециклирането и намаляването на отпадъците, част от кампанията ни за живот #БезОтпадъци.

Важен акцент в _Място България през тази година ще бъдат водните басейни – тяхното опазване от замърсяване и дейности по почистването им. Ще продължим да работим и в посока идентифициране на незаконни сметища, сигнализиране и апел към местните власти за дългосрочно справяне с отпадъците на проблемните места. По този начин целим превъзпитание и информиране на населението за негативното въздействие на отпадъците върху околната среда.

За автора

Вашият коментар