Теодора Димитрова: Нещото, което има точната доза предизвикателство

Deep Rest

Сбор от листата на едно растение (чието име не знам), но много харесвам и прекрасната Моника. Цветовете му приличат на огромни топки от много на брой ситни цветове. Беше ми любопитно какво ще се случи ако ги събера заедно.

Тя е от онези смели момичета, които правят пълен завой в живота, за да последват страстта си.

От скучното ежедневие в административна работа, днес тя пресъздава сънища, цитати и усещания в сюрреалистични видения.

Теодора Димитрова е ретушьор и фотограф от Пловдив. Работи като част от екипа на  чуждестранни и български фотографи, като извършва последваща обработка на кадрите. Има публикации в източници като ELLE Indonesia, The Impression Magazine, Marie Claire Indonesia HUF Magazine, Michigan Avenue Magazine, AI Magazine Japan, Glamour Hungry, Hamptonsmag, CONTENTSBeauty и много други.

Ще я познаете по специфичния нюанс на сивото във фотографиите й.

Тя не снима, за да запечатва мигове, а създава нови измерения и приказни реалии в стил fine art photography.

Overthinking

Сън на близка приятелка. Разказът остави силно впечатление. Решихме да пробваме да го пресъздадем в кадър. Прекаленото мислене пречи да видим ситуацията.

Каква беше първата ти снимка?

Ако говорим за първата с някаква идея, темата беше времето. Получих много помощ и подкрепа със заснемането. Бяхме на няколко километра извън града на едно голо поле. Тръгнахме си с много ентусиазъм и нахапвания от комари.

The Flight

Появи се на една работилница за литография, организирана и водена от Валерия Александрова. Имаше кактус на прозореца, който някак се трансформира в балон.

Как започна страстта ти?

От скука. И обратно на процеса. Интересът стартира от коригиращите програми и трансформацията. Започна като хоби, превърна се в обсесия, сега е работа. Снимането се появи като следствие и изоставам там. Само база, която търпи доста промени преди да се получи краен кадър.  Две линии, които много се преплитат. Ретушът е голямата ми любов, от него тръгна всичко и продължава там да е фокусът. Не съм сигурна дали мога да извадя „читав“ кадър само с фотоапарат без да прекарам поне час пред компютъра след това.

Grounded

Залага на идеята за необходимостта от солидна основа, връзка с източник на сила и енергия.

Разкажи  ни за някоя снимка с интересна история

Снимка, наградена със сребърен медал в Седми Международен фото салон Пловдив 2020.

Ще ми се да разкажа повече за нея и какво се крие там в процеса. За малкото приключение по заснемането, някога, някъде през 2016. За спомените, на които още се усмихвам. Моите адмирации за смелата и красива Борислава, която без колебание и с огромна готовност се потопи в смес от вода и мляко в надуваем басейн насред хола и без която този кадър нямаше да е факт. За часовете, които ми трябваха да се подготвя. За надуването без помощта на помпа на въпросното съоръжение. За кофите вода, които пренесох, докато го напълня и за наводнението, което направих в дома си, за да го изпразня… Изобщо нямах представа, че събират тоооолкова много вода!

И си трябва огън и то голям, и гориво.

Какво те провокира?

Любопитството, объркването, неяснотата.

Когато не мога до край да навържа или предскажа стъпките.

Приятните усещания от фокуса. Концентрацията, докато работя върху нещо, което има точната доза предизвикателство.

The Flow

Това е чувството на фокусирано внимание. Когато сме изцяло концентрирани в процес или занимание. Точното количество предизвикателство, за да прикове интереса и да изчезне усещането за време.

Имаш участие в Международен фото салон Пловдив? Ще участваш ли отново J?

Фото салон Пловдив е един от многобройните фотографски конкурси по света, включен в културния календар на град Пловдив. Професионалисти и любители от цял свят могат да вземат участие. Превърна се в много лично и вълнуващо пътуване през годините и с удоволствие и нетърпение изпращам кадри. Защото е в любимия ми град и защото ако успееш сред ситото на журито се открива чудесна възможност кадрите ти да срещнат широка публика в техните изложби. Сякаш израснах с този салон и се запознах лично с множество прекрасни наши творци. Ще бъде чест и привилегия тази година да приема поканата им за участие като жури.

Повечето ти фотографии не са буквално отражение на действителността. Какво от заобикалящия свят би спряло погледа на обектива ти днес?

Надникване под Земята, Северното сияние, странни видове животни, които сигурно не можем даже да си въобразим, буря в океана, мигът преди баскетболист да забие топката, как изглеждат нещата от въздуха, как изглежда окото на насекомо и т.н.

Bond

Базирана на идеята за връзките между хората и техните отношения. „Животът не ни принадлежи. Обвързани сме с други души от миналото и настоящето. И с всяко провинение и всяка добрина градим бъдещето си.“ – основната идея от филма „Облакът Атлас“

С какво експериментираш сега?

Посока, която държи интереса от дълго време – свързването на различни кадри в един.

Dive into silence.

Усещането от онова приятно кътче на свобода, когато сме в тишина сами в себе си.

Какво ново събуди периода на изолация?

Уроци по пиано.

 

What Lives Inside

Кадър, вдъхновен от клип на Korn – Thoughtless. Залага на идеята, че не познаваме докрай всичко, което живее в нас.

Какво те вдъхновява?

Околният свят, човешките постижения във всички сфери, изкуството, архитектурата, музиката, литературата, науката… животът.

Where The Whild Chrysanthemums Grow

За тази снимка жертви станаха красивата ми братовчедка и всички хризантеми от двора на баба ми. Тя с такава готовност ми позволи това престъпление.

Какви бъдещи планове и идеи имаш? Какво още не си направила?

Иска ми се да вярвам, че пътуването във фотографията едва започва. Че през годините до сега съм трупала „понятиен апарат“ и способността да изградя връзки между тях тепърва предстои. Тази илюзия ми предизвиква мотивация и очакване, че още по-вълнуващи моменти чакат ред. Ще ми се да видя „колко е дълбока заешката дупка“, ако изобщо има край, да имам сили да опитвам още много и различни неща.

Guilt.

Кадърът със стволовете на дървета откраднах в една мъглива гора на път към връх Шипка. Крайната версия се роди доста години след това. Явно ме е занимавал въпросът с вината. Как точно изглежда, колко тежи, има ли форма?

Теодора има редица успехи и награди на наша и международна сцена. Има 13 златни и 3 сребърни медала от участия в конкурси в Швеция, Ирландия, Белгия, Франция, Испания, Италия и др., част от които са:

Отличие Артист на FIAP (International Federation of Photographic Art)
Open Belgian International Photographic Contest, Белгия
1st International Photography Contest, Испания Cyprus International Digital Photo Competition 2019, Кипър и др.

Тук може да следите следващите й приказни реалии: https://www.instagram.com/tra.dimitrova/

За автора

Вашият коментар