Неделя е ден за Нирвана и за предизвикателство от MediaCafe

„Книгата е може би най- сложното и велико чудо от всички чудеса, създадени от човечеството по пътя му към щастие и бъдещо могъщество“, Максим Горки

Всяко едно изкуство крие в себе си муза за създателя му, но и вдъхновение за почитателя. Писането, обаче, е най-интимното изкуство, най-личното, тъй като позволява на читателя да вникне в чужд свят, чужда душа. Човек би могъл да се разходи по улиците на непознато съзние, да докосне почти осезаемо вълнението, да усети и болката, и радостта.

Писателят е иноватор, пътник във времето. Естет, ценител и откривател на човекът у хората, на онзи с простичката, но съдържателна душа. Той не слага граници върху своя поглед и разсъждения. Цветята увяхват, любовта се изчерпва, приятелствата изветряват, но мастилото остава вечно.

А животът е само поредната спирка в приключението на нашите души. Той е кратък етап, преди божествената частица в нас да напусне човешкия приемник. Нашите съзнания имат право на въпроси по темата, но не и на отговори. Животът като понятие е непредвидим като приключение в казино. Там всяко наше решение е свързано с риск.

Българският съвременен майстор на разказите Деян Енев казва: „Най-общо казано, ние живеем постоянно в два свята – светът вътре в нас и света извън нас. Литературата е единственото изкуство, което събира тези два свята в едно. В този смисъл, тя е жизнено важна – точно колкото и дишането. Защото ни прави цялостни. Нечетящият човек е беден човек, половинчат човек, разкъсан човек, душата му е раздрана, в дрипи, ако мога така да се изразя. Литературата е единственото изкуство, което активизира в пълнота вътрешното ни зрение. А без неговото функциониране човек е загубен.

В този ред на мисли, писателят, чрез неговия имагинерен свят, създава проекция на реалността. Така всеки може да бъде всичко, винаги. Пишещият дава алтернатива на действителността и приютява в редовете си ученик, който иска да придобие нови знания; романтик, захласнал се по Хийтклиф и Катрин; мечтател, потънал в изследване на нови светове или с прости думи казано: някой, който е изморен от еднообразието на деня си.

Пишещите хора владеят умението да плетят съдби, чувства и мисли с думи. Това ги прави създатели. Доближава ги до божественото, допълва и помага на израстването на божествената частица у нас. Изкуството на думите се крие в техния риск. С тях можеш да отнемеш надежда, но и да дадеш. Във времена като тези, надежда трябва да се намира ежедневно, но какво по-хубаво от това да заредим батериите си в неделя, на дъх от новата седмица и нейните предизвикателства.

MediaCafe те предизвиква да потънеш в света на думите, за да усетиш тяхната сила. Неделя е ден за Нирвана, за пълно спокойствие и пробуждане на ума. Думата означава буквално „угасване“ или в Будистки контекст това е спокойствието на ума след изчезването на бушуващите делюзии, алчност и ненавист.

Освободи се от негативизма на реалността, потърси алтернатива на действителността и напиши своето откровение. Разказ, поема, очерк или с други думи всичко, което би искал да кажеш.

Във време на изолация, не изолирай и вътрешния си глас.

MediaCafe те призовава: Събуди съзнанието си!

П.С. Всички желаещи могат да изпратят материалите си на нашия имейл адрес – news@mediacafe.bg , а най-интересните от тях ще бъдат публикувани в нашия сайт.

Вашият коментар