Apple IOS 6 – най-новата супер модерна система

apple-ios6-main1
Хо-хо-хо, ще се изразя като дядо Коледа, въпреки, че Коледа е доста далеч. С идването на лятото дойде и анонса на всеизвестния технологичен гигант Apple на следващата версия на мобилната си платформа, а именно – IOS 6. Новия ъпдейт на операционната система е достъпен за всички потребители на iPhone4, iPhone 4S, iPad 2, the new iPad и iPod touch 4-то поколение.

Изненадата тук за всички е, че в случая и iPhone 3GS хвана влака -и за него ще има такъв ъпдейт. Към края на март Епъл са продали 365 милиона устройства с IOS, към момента всеки ден се изпращат по около милиард съобщения през iMessages, а използването на Twitter е нарастало с цели 3 пъти…успешна му работа…

В новото издание на IOS, което ще е достъпно за потребителите през есента има нова традиция – цели 200 нови екстри и функций- и тук компанията надминава себе си, до сега новостите са били от 100-150. Компанията твърди,че за 8 месеца и така известният виртуален асистент Siri е поумнял и натрупал много и е успял да обогати значително областите, в които може да помага на потребителите. Хммм – Siri поумнява и се обогатява, а хората не – интересна дилема се заформя. Току виж програмата е изкарала над 100 точки в IQ тест някой ден. Вече ще се предлагат и услуги като Yelp и OpenTable.
apple-ios-6
Услугата предлага разширени възможности като например – препоръки за ресторанти, кино, филмови прожекций, предоставя и трейлъри, но типично за Apple – работи само и единствено в САЩ. Та,както е тръгнало явно предстои и Siri да ни води –компанията престави и функция, наречена Eyes Free и е предназначена за автомобили. Компанията дори работи с различни производители на автомобили за добавянето в продуктите им на специален бутон, който ще стартира гласовия асистент. Очакваме първите такива коли през следващите 12 месеца. Siri вече поддържа повече езици и най-сетне ще може да се използва и с iPad.
Още миналата година с представянето на 5-тата версия на операционната система се зародиха недоумения за по-дълбоката интеграция на Twitter…е сега добрата новина е,че ще има и интеграция на Facebook,което ще направи всички пристрастени доволни и щастливи. Друга новост е ,че IOS дава възможност за отклоняване на входящо обаждане със “извинително” съобщение,което в случая е доста удобно.
В мобилната версия на Safari е включена опция iCloud Tabs за синхронизиране на табовете с компютърното приложение, а освен това браузърът се сдобива и с функция за запазване на страници за по-късно четене в офлайн режим. Подобна възможност открихме наскоро и в смартфони като HTC One X и Samsung Galaxy S III. За по-удобно споделяне на снимки с избрани приятели служи функцията Photo Stream – избирате снимки, избирате контакти и това е всичко.
mobilna-ios-6
Има дори възможност за оставяне на коментари към снимките. По отношение на клиента за електронна поща избрани адреси вече могат да се означават като VIP и писмата до тях ще се показват директно върху екрана в заключено положение. Има и подобрения при композиране на писма. Сред новите приложения е Passbook. То осигурява лесен начин за съхраняване на едно място на всички пропуски, електронни билети, купони за намаления, бордни карти и т.н., като информацията, свързва с тях, се обновява автоматично – например променен час на прожекция или промяна в полет.
Както очаквахме, с iOS 6 идва напълно ново приложение за електронни карти, което осигурява над 100 милиона интересни точки в целия свят, включва интеграция с Yelp и дори има походова навигация (засега не е ясно дали ще е достъпна в България, данните, изглежда, са от TomTom). Заедно с това дава информация за пътния трафик и предлага промени в маршрута, ако има задръстване. Новите карти са изцяло векторни и към тях е добавен и нов 3D режим, подобен на този, който наскоро ни показа Google.
Сред новостите в платформата има и режим на загубен телефон, който позволява да изпратите телефонен номер към телефона си с надеждата този, който го е намерил, да ви се обади.

mediacafe.bg – Михаил Григоров

За автора