BenQ G1 – опит за „летене”

benq_g1

Когато говорим за фотоапарати, едва ли на някой ще му хрумне, че може да съществува такъв с марката BenQ. Запознатите са наясно, че тайванската фирма има познания и опит в сферата на проекторите и мониторите. Един от най-новите им фотоапарати – G1, изглежда притежава потенциал да се нареди до конкурентни модели от ниския клас.

BenQ G1 е компактен фотоапарат, който позволява доста приличен ръчен контрол. Въпреки малкото бутони, достъпът до всички функции е бърз и лесен. Съществено предимство на модела е обективът, който позволява максимална бленда f/1.8 в широкоъгълен режим и f/4.9 в телефото режим. Подобни и по-добри стойности имат някои модели на Samsung и Olympus, но пък те не предлагат толкова голямо увеличение на образа. BenQ G1 ви предлага 4.6-кратен оптичен зуум.

Останалият набор от технологични решения при този фотоапарат, включва подвижен 3-инчов екран с VGA резолюция. Даже и с него, дебелината на фотоапаратът е едва 26 милиметра. Това е по-малко от Canon S100 или който и да е друг компактен апарат с разширени настройки. На фона на казаното, цената на BenQ G1 239 евро си е направо бонус за бъдещите му собственици.

Няма как да ви спестим факта, че този „юноша”сред „мъжете” има своите недостатъци. Най-големия минус на G1 е сензорът, който е два пъти по-малък от сензорите, използвани при повечето компактни фотоапарати. Освен това 14-мегапикселовата CMOS матрица не е толкова добра, колкото BSI CMOS сензорите, които все по-често срещаме в компактните модели от по-висок клас. Дали BenQ G1 ще успее да се наложи сред имената от „висшата” лига, предстои да разберем.

mediacafe.bg
– Димо Димчев

За автора