
Европейските учени явно са хора, които не си пилеят времето напразно. След проведени изследвания на екип учени от централна Европа, беше установено, че умерената консумация на бира защитава сърцето, така както това се случва при консумацията на вино. Изследванията при големи групи хора са имали за цел да разкрият има ли връзка между количеството и вида консумиран алкохол и сърдечносъдовите проблеми, причиняващи смърт.
Важно е да се отбележи, че при анализа на данните от изследването се прави разлика между използваните мерни единици за количествата алкохолна напитка „милилитър” и „грам” абсолютен алкохол (АА). Половин литър бира (500 милилитра) съдържат около 20 грама АА, а 500 милилитра вино – 45 грама АА.
Оказва се, че употребата на вино или бира има пряка връзка със сърдечносъдовите заболявания. Умерената консумация на тези две нискоалкохолните напитки намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
Високото съдържание на витамините В6, В9 и В12 в бирата се оказва допълнителна бариера срещу този тип заболявания. Голямото предимство на кехлибарената течност е, че ценните й съставки се намират в подходяща, лесноусвоима за човешкия организъм хранително-физиологична форма. Според учените намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания при умерена консумация на пиво и вино, може да бъде сравнено с предпазните мерки, които някои хора взимат, употребявайки например аспирин.
Поздравления за тези учени от Европа. Мога само да добавя, че нашенецът отдавна го е казал – всички болести идват от нередовно пиене. Така, че в случая, европейските учени, както се казва „откриват топлата вода”. Наздраве!
mediacafe.bg – Димо Димчев