Да работиш за един долар годишно

Вече е факт официалното потвърждение от страна на Facebook, че нейният изпълнителен директор, и съосновател и бащица Марк Зукърбърг ще работи за заплата от 1 долар годишно и че няма да получава никакви бонуси.

Не си мислете обаче, че този факт ще обрече Зукърбърг на бедност – напротив – 28-годишният свръх богаташ продължава да притежава акции за милиони, чиято цена ще се определя до голяма степен от уменията му да управлява огромната социална мрежа в момент, в която тя се преориентира основно към потребителите на мобилни устройства.

На практика със заплата си от 1 долар Зукърбърг се присъединява към елитната група на свръхботатите изпълнителни директори на технологични компании, чиято компенсация идва единствено под формата на акции. Най-известният сред тях бе покойният шеф на Apple Стив Джобс, който от 2003 г. до смъртта си преди две години получаваше фишове със символичната сума.

Сред иконите на Силициевата долина фигурират и съоснователите на Google Лари Пейдж Сергей Брин, които заедно с изпълнителния директор на компанията Ерик Шмит също взимаха заплата от 1 долар. В елитната група влизат имена като Лари Елисон (Oracle), Елон Мъск (Tesla), Марк Пинцъс (Zynga), Мег Уитман (Hewlett-Packard) и Джери Янг (Yahoo).

 

Вашият коментар