Да се разбиеш с изтребител на Бургаския плаж

spiritofburgas_03.08
How To Steal A Jet Fighter. Да откраднеш изтребител и да се разбиеш с него на Бургаския плаж. Това направиха – метафорично, разбира се – над 10 000 души в събота. Идолите на може би над 2 поколения The Prodigy пратиха в екстаз феновете си по време на Spirit of Burgas с уникални изпълнения, както на парчета от новия си албум, така и с вечните си хитове от 90-те и началото на миналото десетилетите и по-новите тракове от Invaders Must Die. Колко точно “Prodigy Fighters”(цитат на Кийт) се разбиха на плажа само организаторите могат да кажат, но бройката беше внушителна.

The Prodigy бяха гвоздеят в тридневната програма на Spirit of Burgas 2012. Много хора обаче могат да оспорят това – сред участниците бяха други големи имена като Busta Rhymes, Korn… Както се изрази и един от спътниците ми на феста – „Световно известна група, дето всеки човек дори да не им е чувал песните, им е чувал името, е подгряваща…” – визирайки Sum41. Всичко това се случваше само на главната сцена.
spirit39
Другите сцени също събираха хора според вкусовете им. Организаторите бяха осигурили и още куп забавления, като зони за игра, караоке, различни магазини за сувенири и други. Дори във времето, в което няма група, която може да ти допадне, имаше как да се забавляваш. А и дори да не ти харесваха нещата, можеш просто да седнеш и да се наслаждаваш на морето и голямата луна.
По по-малките сцени обаче също имаше какво да се види. В съботния ден преди Продиджи не трябваше да се пропускат изключително симпатичните и, незнайно защо, все още неособено известни Оги 23. Малко след тях на същата сцена – „На тъмно” пък бе вълнуващата „битка” между RnB records и Sniper records, която забавляваше хората със спомени от патетиката на БГ рапа от края на 90-те. След края на Продиджи пък доста хора се пренесоха да слушат Контрол на Jack Daniel’s сцената, които не разочароваха.
spirit40
Организацията, както във фестивала, така и из целия град даваше вид да е доста добра. Въпреки десетките хиляди, изпълнили Бургас, движението се извършваше сравнително нормално, паркоместа имаше. Достъпът до основната част на Spirit of Burgas сцените бе безпроблемен и бърз. Доста негативно впечатление обаче направи пропускателния режим за Solar Dance сцената. Лично на мен, необяснимо защо, три пъти ми пребъркаха раницата отгоре до долу на няколкото поредни пропускателни пункта. Така и не разбрах защо имаше 3 или 4 такива един след друг, тъй като между тях нямаше други входове, от които можеш да влизаш. Забележки към самия Solar Dance обаче няма – Armin van Buren и Mark Knight.
Тазгодишното издание – и като участници, и като организация – може би е най-доброто на бургаския фестивал и опитите на организаторите всяка следваща година да водят все по-известни имена трябва да се оцени. Сливането с техно-феста Solar Dance също се отрази добре. Със сигурност очакванията за догодина ще бъдат още по-високи, а ако погледнем назад – тези очаквания вероятно ще бъдат оправдани и през 2013-а година.

mediacafe.bg
– Теодор Караколев