5 часа доброволци гасят пожар на Беглика (снимки)

ОКОЛО 4 ДЕКАРА ПОДЛЕСНА РАСТИТЕЛНОСТ ГОРЯХА ТАЗИ НОЩА ДО РЕЗЕРВАТ БЕГЛИКА, 20 ДОБРОВОЛЕЦА НА БЕГЛИКА ФЕСТ, ГОРСКИТЕ И ПОЖАРНИКАРИ ГАСЯТ ПОВЕЧЕ ОТ 5 ЧАСА

beglikafest
Повече от пет часа, горските от държавно ловно горско стопанство Беглика, пожарникари от Батак и над 20 доброволци на Беглика Фест се бориха с разрастващ се горски пожар. Благодарение на всички тях, пожарът не успя да стигне до гората, а оттам и до резерват Беглика и да засегне уникалната природа там.  Борбата с пламъците е започнала около 18.00 часа вчера следобед, а пожарът е бил локализиран към 22.30 и овладян и загасен окончателно малко преди 1 часа тази нощ.  

Според горските, причина най-вероятно за инцидента е невниманието на берачите на горски плодове. Пожарът засегна около 4 декара подлесна растителност и благодарение на всички, които се включиха е гасеното, пожарът не се разрастна опасно, което би нанесло непоправими щети. Добровлците на Беглика фест, бяха наблизо, заради подготовката на фестивал Беглика, и цял ден вчера събираха отпадъци, трупани от “къмпиращите” в защитената територия. Събрани са над 120 чувала боклук – като цяло по-малко от предни години.
beglikafest_pojar
При акцита обаче младите хора е трябвало и да слагат нови чували на боклука на летовниците около язовира, които трупат отпадъците си в специално обособено “сметище”, тъй като повечето са били в разкъсани найлонови торбички. Най-неприятната и нова практика е туристите да си оставят чувалите по пътя – веротяно, за да улеснят събирането му, вместо да си го превозят сами, което би трябвало да е отговорното поведение в планината.
През 2011 година Беглика фест създаде и компости в местността Батлъбоаз, в които органичните отпадъци могат да се изхвърлят и така да обогатяват почвата, а и освен това не затрудняват рециклирането на другите отпадъци чрез гниенето. За съжаление, там сега бяха открити множество нерециклируеми такива, оставени от пишман-туристи.
beglika_pojar2012
В официално съобщение до mediacafe.bg „Беглика фест“ призовава, когато посещаваме защитена територия или красиви места в българската природа, да мислим отговорно за отпадъците си – първо като избираме продукти без (трудни за рециклиране) опаковки и като ги извозим до пунктовете за събиране на отпадъци в най-близкия град. Всичко останало е престъпление срещу иначе красивата ни природа, на която отиваме уж да се радваме и докато се радваме – замърсяваме.
Припомняме, че фестивалът е и единствения в България с разработена харта за устойчиво развитие, чиято цел е да намали практически до минимум екологичния отпечатък на фестивала.
Традиционно доброволци на събитието за хармонично общуване с природата почистват около фестивалната зона, но и около целия язовир всяка година от остатъците от “туристи”, които макар по-малко на брой, се оказва, че имат много по-сериозен екологичен отпечатък върху зоната от посетителите на фестивала, главно заради липсата на отношение, което да я пази, а не само да я ползва.
beglika_pojar_bokluk

mediacafe.bg

За автора