Добро утро с чаша горещо кафе

Кафето е най-употребяваната напитка в света след водата. Пият го 85% от населението на Земята. То е част от ежедневието на милиарди хора, които  всеки ден отпиват от тази прекрасна напитка.

Бразилия днес отбелязва Ден на кафето, което е неразделна част от културата и традициите на страната. Тя е и най-големия производител на кафе в света- почти 50% от производството. Вечно зеленото кафеено дърво достига малки размери, често расте даже като храст с тъмнозелени листа и бели цветове със забележителен аромат. Плодовете му са с размери на едри вишни, тъмночервени или виолетови на цвят и съдържат по 2 кафяви зърна.

 Най-обширните кафеени плантации се намират в югоизточната част на страната. Особено прочут с кафето си е щатът Сао Паулу. Бразилия реагира твърде чувствително и на най-незначителните отклонения в световните цени на кафето, тъй като този рядък вид стока представлява главно перо на бразилския износ. Поради климатичните промени, тази година се изписа много по темата за цените на кафето.

Ако вашият живот не започва преди първата глътка, веднага грабвайте си чантата и се насладете на любимата напитка на някоя огряна от слънцето пейка.

За автора

Вашият коментар