Facebook пак сгази лука

Социалната мрежа Facebook блокира достъпа до своите акаунти чрез мрежата за анонимен достъп Tor. В условията на глобално следене и подслушване на трафика, това нововъведение прави хората беззащитни пред различните специализирани органи, а чрез подобни мерки организаторите на масови акции могат лесно да бъдат разкрити, съобщава kaldata.

На риск са изложени гражданските активисти от всички държави. Никой от 36-те милиона потребители на Tor не използва тази мрежа за анонимен достъп до Интернет, просто, защото си нямат друга работа. Напротив – хората я използват, когато съществува опасност от послушване и проследяване. В тази светлина решението на Facebook за забрана на авторизацията чрез Tor изглежда твърде самонадеяно и рисковано.

Всъщност, действията на Facebook изглежда не са злонамерени, понеже на сайта на Tor Project е публикувано разяснение на ситуацията: Facebook са обяснили, че блокирането на Tor е временно и е наложено, поради нарасналия поток от вредоносен трафик от входните възли на Tor към сървърите на Facebook, което намалява тяхната работоспособност.

Специалистите от Tor работят върху решението на проблема и навярно следващата версия на Tor няма да предизвиква подобни затруднения и блокирането ще бъде прекратено.

Въпреки казаното, горчивото усещане, че някой пак ни лъже, в гнусния си опит да направи милиони интернет потребители марионетки, остава.

 

Вашият коментар